0

Mål 5 – Jämställdhet

Måndag 21 oktober 2019
.
Var: Clarion Hotel Sign, Norra Bantorget, Stockholm.

Tider/Agenda:
07.30 – Ekologisk och Fairtrade certifierad frukost serveras
07.50 – Seminariet börjar
09.00 – För de som kan och vill fortsätter samtalet fram till 10.30, läs mer om Samtalscafé

TILL ANMÄLAN

21/10 – Jämställdhet

Mer information om vilka som deltar i panelen och hela agendan:

MER INFORMATION

Mål 5 – 21/10

Varmt välkommen!
Vi tror att genom att ses, samtala och lyssna på varandra så skapas det kunskap, mod och kraft att agera.
Together we are ABLE!

0

Mål 4 – God Utbildning för alla

En diskussion och sammanfattning av mål Nr4: God utbildning för alla, med fokus på att peppa varandra till action.I detta avsnitt hör ni Klaus Surya Konits, från Tankesmedjan Tillit. Helya Riazat, medgrundare och rektor på Järvaskolan. Beata Kull, grundare av Lärargalan och Ragnar Sjölander som sitter i förbundsstyrelsen för Lärarnas Riksförbund och även jobbar som lärare på Blackebergs gymnasium. Självklart har vi även med oss vår moderator Åsa Lindgren från Sweco.

Grunden till Sustainable Start är FNs 17 globala hållbarhetsmål och här kommer vi fokusera på varje mål för sig där inbjudna experter, inspiratörer och hållbarhets-gurun ger oss sin passion i frågan och ger oss nycklar till att vara hållbara genom enkla medel. Biljetter och information om våra kommande seminarier finns på: http://bit.ly/ASustainableStartDelta I diskussionen på vår facebooksida: http://bit.ly/FBSustainableStartA Sustainable Start är ett samarbete mellan Clarion Sign, ABLE Foundation och Sweco.

https://asustainablestart.podbean.com/e/god-utbildning-for-alla/

0

Utbildning för alla

Måndag 7 oktober 2019

Var: Clarion Hotel Sign, Norra Bantorget, Stockholm.
Agenda och presentation av panelen hittar du här: A Sustainable Start – Mål 4

Utbildning är en grundläggande mänsklig rättighet. Trots det beräknas fortfarande 774 miljoner människor i världen inte kunna skriva och läsa, varav två tredjedelar är kvinnor. Forskning visar att inkluderande utbildning av god kvalitet för alla är en av de viktigaste grunderna för välstånd, hälsa och jämställdhet i varje samhälle.

Kom och delta i dialog och diskussion i både ett globalt och lokalt perspektiv där vi pratar hållbarhet i enlighet med
FN:s Globala Mål 4 – God Utbildning För Alla.

https://clarionsign.utv3.hemsidor.nu/produkt-kategori/biljetter/a-sustainable-start/

0

Hur ska vi lyckas få människor att öppna sig för en omställning?

Imorgon måndag 23/9 bjuder FN in till en dialog om hur arbetet med Agenda 2030 går. I Sverige och i Europa tvingas vi tyvärr konstatera att utsläppen från våra bilar och transporter inte minskat, utan tvärtom ökat. Situationen är ohållbar ur ett miljöperspektiv och samtidigt är inte vägen framåt varken mer information eller att komma med pekpinnar och fördömanden.

Istället behöver vi fokusera på de bakomliggande behoven och drivkrafterna som styr människors vanor och beteenden och identifiera vad hindren egentligen handlar om. Ett exempel på detta är Tyskland och tyskarnas kärlek till bilen som gör att motviljan mot såväl elbilar som kollektivtrafik är massiv. Detta trots den relativt sett höga medvetenheten om klimathotet och engagemanget i frågorna på politisk nivå och hos stora delar av befolkningen. För att förstå den irrationella aspekten i detta behöver vi förstå att bilen är central för tyskarnas känsla av trygghet och stabilitet genom att bilindustrin var vägen att bygga välstånd för landet efter det förödande andra Världskriget. Därigenom fick man även omvärldens beundran och eftersom efterfrågan på tyska bilar varit stor i decennier har även en betydande del av befolkningen sin försörjning genom arbete i just bilindustrin. Känslan är att bilen gett så oerhört mycket tillbaka i termer av livskvalitet och frihet. Att ge upp bilen och börja åka kollektivt blir i ljuset av detta inte särskilt intressant.

Att samhället säkerställer att det finns alternativa transportmedel till bilen är naturligtvis en självklarhet för att det överhuvudtaget ska fungera för människor att hantera sin vardag och sitt behov av att kunna förflytta sig mellan hemmet, jobbet, skolan och aktiviteter av olika slag. Det är dock hög tid att inse att detta inte kommer att räcka och att var och en av oss kommer behöva rannsaka oss själva och våra val och genomgå en separation från saker, sammanhang och vanor som vi älskar. Att genomföra de massiva förändringar i transportvanor som krävs borde rimligtvis vara enklare i storstäder där möjligheten till kollektiva transportmedel är enklare att få på plats. Att ställa bilen åt sidan och börja åka kollektivt om möjligheten finns borde då vara en självklarhet för alla och för att komma dit behöver vi axla det personliga ansvar för beteendeförändringar som ingen slipper undan. För att nå dit behöver vi fundera på vad denna förändring innebär inte bara på en praktisk eller bekvämlighetsnivå, utan även vad gäller känslan av status, frihet/flexibilitet och andra irrationella behov som kan tänkas ligga till grund för ett motstånd. Att få lov att sörja det man behöver lämna bakom sig är en viktig del av en sådan process men om utrymmet, respekten och förståelsen för detta inte finns, kan vi vara säkra på att vi inte kommer komma särskilt långt och att vi sannolikt inte kommer att se några positiva förändringar i utsläppen från bilar i närtid.

Vare sig vi vill det eller inte lever vi i en ny tid nu och vi behöver hjälpas åt att ställa om vår livsstil på ett sätt som leder till hållbarhet för såväl människor som miljön. Låt oss ta ner dialogen och debatten om detta från en övergripande samhällsnivå till oss själva och vår egen livsstil och försöka axla det personliga ansvaret för hur vi lever vårt liv. Sustainability begins with you….!

Välkommen imorgon till Clarion Sign på Norra Bantorget i Stockholm där vi samlar oss kring Mål 3 och diskuterar Hälsa & Välmående utifrån de utmaningar vi har med psykisk ohälsa i vårt samhälle. https://bit.ly/ASustainableStart

0

Psykisk ohälsa en sund reaktion på ett osunt samhälle?

På måndag 23e september kommer vi att diskutera den psykiska ohälsan i samhället utifrån ett annat perspektiv som vänder på vad som är friskt och vad som är sjukt. Detta är för dig som vill förstå mer om vad som bygger Resiliens och motståndskraft mot livets utmaningar och hur den ökade psykiska ohälsan kan ses som ett tecken på att vi går framåt i samhällsutvecklingen!

Hoppas vi får se just dig på plats!

Mål 3 – 23/9

https://www.facebook.com/ablefoundationsthlm/

Välkommen!

Fredrik & The ABLE Team

4

Vi har systematiskt blivit vilseledda om vad depression och ångest handlar om

Johann Hari’s bok ”Depression” med undertiteln ”Diagnos på ett omänskligt samhälle”(Bazar 2019) är en omvälvande bok som en gång för alla punkterar den vanföreställning om depressioner och ångest som vi blivit matade med sedan symptomen började få större spridning i Västvärlden för 30 år sedan.

Efter ett gediget forskningsarbete och efter flera års möten och samtal med världens experter på området har han landat i en tydlig slutsats. Det visar sig att lättare psykisk ohälsa såsom stress, utmattningsbesvär, depressioner, ångest och livskriser inte orsakas av någon kemisk obalans i hjärnan såsom den korrupta läkemedelsbranschen har fått oss att tro. Den biologiska förklaringsmodellen som slagit igenom stort i hela västvärlden och inte minst i Sverige där den i princip blivit allenarådande, har gett oss en berättelse som förklarar att det är brist på Serotonin i hjärnan som gör att vi faller offer för psykiskt lidande i epidemisk omfattning. Bakom denna berättelse finns en mångmiljardindustri som skördat enorma vinster under årtionden på bekostnad av miljoner människors hälsa och livskvalitet.

Först nu krackelerar den gamla berättelsen eller det gamla paradigmet som jag brukar kalla det, och en ny berättelse om livet växer fram. Den gamla berättelsen om depression och ångest säger att det vi tänker och känner är irrationellt och orsakat av en kemisk obalans i hjärnan som vi är offer för. Den nya berättelsen handlar om att vårt lidande och våra symptom är rationella och sunda i relation till ett samhälle som urholkat människans liv på värdighet och mening, eller som den indiske filosofen Jiddu Kristhnamurti uttrycker det” Det är inget mått på hälsa att vara välanpassad i ett sjukt samhälle.”

Det tar tid att genomgå ett paradigmskifte och det kommer väcka mycket känslor och tankar hos många att ta in vad den nya forskningen om psykisk ohälsa faktiskt innebär. Hari’s bok är en fin hjälp, dels för att han gått igenom denna inre resa själv men också för att han inte bara lyfter fram fakta som tar död på den gamla berättelsen, utan för att han också visar på en väg framåt. Därför är det en bok om hopp om en ny tid som sätter människan och människans behov i centrum för livet!

Som existentiell psykolog insåg jag denna diskrepans mellan människans grundläggande behov och arbetslivets och samhällets strukturer när jag började forska på detta område för 20 år sedan. Programmet Livsplanering som jag skapade för att hjälpa människor att bli hela och att hantera sina psykiska besvär bygger på denna filosofi och har varit och är fortfarande en fantastisk klinisk erfarenhet som hjälpt många människor att förstå budskapet i sitt lidande och i sina symptom och att med den berättelsen som grund, finna vägar till läkning och mening i livet. Jag är oändligt tacksam och ödmjuk för att jag haft möjlighet att som psykolog få arbeta på ett sätt som hjälpt människor att återknyta till sina grundläggande behov och sin känsla av mening i en tid där samhällets paradigm och berättelse varit det diametralt motsatta. Själva namnet på mitt företag Haga Livscenter kommer ur känslan av att vilja erbjuda en plats där livet får plats och där människan sätts i centrum för livet- i en tid som präglats av en människosyn där vi reducerats till ren och skär biologi.

Nu är tiden som ”Gerillarörelse” över och jag och andra som har erfarenhet av att hjälpa människor utifrån den nya berättelsen om livet behöver träda fram och hjälpa till att visa på en väg där vi tillsammans har som uppdrag att ställa om samhällets och arbetslivets strukturer så att de överensstämmer med människors grundläggande behov. För detta krävs det engagemang och samskapande och min förhoppning är att vi ska resa oss och öppna oss för att involvera oss och bidra till denna spännande globala folkrörelse som har som mål att återerövra värdigheten och meningsfullheten i livet!

Den 23 september kommer vi att samlas på Clarion Sign på Norra Bantorget i Stockholm för vårt Måndagsseminarium ”A Sustainable Start” och fokusera på dessa frågor! Mer information kommer här inom kort men finns också att läsa på www.able.foundation

Välkommen!

0

Mål 2 Hunger

Idag hade vi vårt andra Hållbarhetsseminarium på Clarion Sign i Stockholm då vi fokuserade på mål 2 – Hunger. Lyssna gärna på podden enligt länken nedan som sammanfattar samtalet.

A Sustainable Start
https://feed.podbean.com/asustainablestart/feed.xml

Välkommen också till nästa tillfälle den 23e september då vi ska presentera Mål 3 och diskutera den psykiska ohälsan i vårt samhälle.

Välkomna!
Fredrik

0

A Sustainable Start på Clarion Sign

Måndagar skapar vi utrymme att inspirera, utveckla möjligheter och ta det där sista steget till action för att göra det vi kan för att bidra till en hållbar planet. Allt från vad du kan göra själv som enskild individ till vad du som företagare kan göra för att skapa minsta möjliga avtryck på vår värld – och framförallt, vi strävar mot att hitta och ta actions som skapar effekt direkt!A Sustainable Start är ett samarbete mellan Clarion Sign, ABLE Foundation och Sweco

Mål 1 – Ingen Fattigdom
https://podcasts.apple.com/se/podcast/a-sustainable-start/id1478740769

0

Vill du engagera dig i omställningen till ett hållbart samhälle?

Varmt välkommen till Clarion Sign på måndag 9 september för att ta del av vår Frukostseminarieserie ”A Sustainable Start”. Vi vill med detta initiativ erbjuda en scen för samtal och diskussioner kring lösningar på våra Hållbarhetsutmaningar och inspirera till ett nätverkande och samskapande som sätter bollen i rullning i en ökad takt. Hoppas vi ses där och ta gärna med en vän eller kollega!

https://www.facebook.com/events/2233372976774944/