
Jag är hedrad över att återigen få förtroendet att ingå i Tidningen Chef’s jury som har till uppgift att utse Årets Hälsofrämjande Chef i Sverige. Jag känner glädje och stolthet över att få leva i ett land där vi ligger i framkanten för utveckling när det gäller arbetslivets och ledarskapets roll för hur vi mår och hur vi har det på jobbet. Arbetet är en central del i livet och i mitt arbete med rehabilitering för människor som drabbas av utmattningsbesvär blir jag ständigt påmind om arbetsplatsens och chefens roll för såväl insjuknande som för vägen tillbaka. På motsvarande sätt blir jag i min roll som organisations- och ledarskapspsykolog påmind om att chefernas förmåga eller oförmåga att leda verksamheten och sina medarbetare i hälsofrämjande riktning, har en direkt påverkan inte bara på hur personalen mår och hur de trivs på jobbet, utan också på själva resultatet.
Allt detta vet vi tack vare forskningen, Arbetsmiljöverkets föreskrifter och den arbetsmiljölagstiftning som vi lever med i Sverige. Våra storbolag behöver dessutom göra Hållbarhetsbokslut där medarbetarnas hälsa och välmående utgör en viktig komponent. Trots detta finns det så oerhört mycket kvar att göra för att få dessa goda tankar och lagstiftningen att implementeras i verkligheten. Skälet till denna tröghet är att det inte räcker med mindre justeringar eller läpparnas bekännelser då det gäller att verka hälsofrämjande och att skapa hälsosamma arbetsplatser. Vi står inför ett paradigmskifte där hälsa och välmående på jobbet för dagens och morgondagens arbetstagare handlar om att arbetsplatsen behöver bli en aktiv ”purpose”driven organisation som bidrar till både miljömässig och social hållbarhet för branschen, för Sverige och för världen i stort! Nyligen skrev 18.000 toppstudenter i Frankrike på ett manifest där de helt enkelt bojkottade alla prestigefyllda arbetsgivare som inte på ett äkta och tydligt sätt kunde uppvisa att deras uppdrag och mål syftade till att bidra till de globala hållbarhetsmålen. Detta som ett tydligt uttryck för att det fokus på ekonomisk vinning utan gräns som självändamål och som övergått i ren girighet för många bolag där deras koppling till människor och samhällsutveckling inte finns med, inte längre tolereras.
Hälsofrämjande organisationer och hälsofrämjande ledarskap 2018 handlar om att på ett tydligt sätt visa och inspirera medarbetarna till att verka för en hållbar värld, en hållbar samhällsutveckling, ett meningsfullt uppdrag samt en sund och hälsofrämjande arbetsmiljö som stärker och bidrar till personalens hälsa istället för att stjälpa den. Många organisationer och ledare på toppnivåer som formats av en annan tid och av industrisamhällets paradigm förstår ingenting och uppfattar dessa underifrån kommande krav och förväntningar som löjliga och som tecken på svaghet. De senaste 20 åren har handlat om att hålla emot denna ofrånkomliga samhällsutveckling som handlar om en social revolution hos den stora massan. Man har trott att det går att ”uppfostra de yngre” till anpassning och att de snart kommer att anpassa sig till de villkor som erbjuds vilka går ut på att arbetet är centrum i livet, det är ok att offra familj, egna behov och t.o.m. hälsa för karriären, pengar och status är de primära drivkrafterna och målen i livet för alla, samt att hållbarhets- och hälsofrågor är en övergående trend som HR, vars makt i många fall nedmonterats till 0, får hantera. Först nu börjar detta synsätt uppfattas som förlegat…
Hälsofrämjande ledarskap innebär att ta avstamp i den pågående sociala revolutionen i Västvärlden och i Sverige som har till uppgift att sätta människan i centrum. Med detta menas att det är en självklarhet att människors hälsa och välmående är grunden för en framgångsrik organisation och vägen för att uppnå mål och mening för verksamheten. Detta kan givetvis inte skapas med mindre än att chefen har integrerat detta synsätt i det egna livet och i förhållningssättet till arbetet där målet är att vara en förebild och att visa på att det går att ha ett fullödigt och meningsfullt liv – och att ha ett ansvarsfullt arbete. Nyckelorden för det hälsofrämjande ledarskapet handlar om ärlighet, äkthet, tillit, genuint engagemang och empati – förmågor som fram till ganska nyligen inte fanns med på kartan överhuvudtaget.
Den sociala revolutionen är här och den har ingen koppling till politik, social bakgrund eller andra särskiljande parametrar. Den gemensamma nämnaren som samlar människor världen över handlar kort och gott om ett aktivt ställningstagande för ett hållbart liv, ett hållbart arbetsliv och en hållbar värld.
Punkt!