The purpose of life is a life of purpose.

“The purpose of life is a life of purpose.”
Robert Byrne

Ovanstående citat tycker jag är en bra påminnelse om att det inte finns någon mall för hur vi ska leva vårt liv. Uppgiften är att försöka identifiera vad som är ett meningsfullt liv just för mig och att leva mitt liv på ett sätt som ger mig känslan av att jag tar vara på mitt liv och att jag gör det mesta och det bästa av de gåvor och styrkor som jag har fått till mitt förfogande.

För oss som lever i Sverige och som formats av en kultur där vi inte lär oss att blicka inåt för att upptäcka vår särart, det unika som vi har i vår personlighet, utan som istället uppfostras till att blicka utåt, spåna in trender och försöka forma vår personlighet efter yttre normer om rätt och fel, blir detta en enorm utmaning!

Jag tror att det är just detta som sätter fingret på det centrala problemet som vi lever med i Sverige; å ena sidan är vi superproduktiva, duktiga och kompetenta just på grund av att vi är utifrånstyrda och prestationsinriktade. Dessa egenskaper gör oss till ett av världens mest framgångsrika folk.
Å andra sidan är vi existentiellt vilsna och lider av brist på mening och plågas av depressioner – trots att vi i omvärldens ögon har fantastiska liv.
Sveriges befolkning manifesterar på så sätt hela västvärldens problematik på ett väldigt tydligt sätt. Den gemensamma strävan är att bli som vi, det är vi som står för stabilitet, välfärd och yttre möjligheter. Vi är snygga, vältränade, har vackra hem och tar till oss alla trender kring resor, upplevelser, mat, barnuppfostran, sport etc etc. men inombords plågas många av känslor av tomhet, vilsenhet och brist på mening. Jag tror att vi i svenskar har kommit till en gräns då vi faktiskt inte vill ställa upp på detta längre. Vi kräver att få vara lyckliga och många är förbannade på att de inte mår bra i sina välordnade liv!

Kraften och möjligheten till förändring finns här, vi har de yttre förutsättningarna på plats – just därför är Sverige redo för att ta ledningen in i en mer andlig resa som vi redan har påbörjat under senare år. Det är ingen slump att Yoga, Mindfulness och liknande rörelser börjar bli en del av allt fler människors vardag – nu behöver vi bara hjälp att relatera dessa erfarenheter till de känslor vi bär på för att något nytt ska kunna hända……Vi befinner oss på en resa och måste öva på att lägga bort tankar på att det finns ett mål som vi kan prestera oss till…En andlig resa måste få vara fri och obunden och kan inte mätas eller ha ett mål i sikte….Acceptansen av detta är vår allra största utmaning.

0 Kommentarer

Lämna en kommentar

Want to join the discussion?
Dela med dig av dina synpunkter!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.