Acceptans – vägen till själslig frihet

Det finns ett talesätt som säger att det aldrig är så mörkt som timmen före gryningen, något som kan kännas trösterikt i denna mörka decembertid då solen inte visat sig en endaste dag de senaste veckorna och pandemin rasar värre än någonsin runt omkring oss.

En tröst i natten är att ett paradigmskifte endast kan ske genom att vi når fram till denna punkt då mörkret blir kompakt och alla reträttvägar är stängda. Det som sker då är att vi tvingas inse att saker och ting inte kommer kunna bli som förut och att det som sker är så omvälvande att det obönhörligen tvingar fram en förändring. Uppgiften då är att arbeta sig igenom känslan av acceptans för att saker och ting är som de är och att vi måste acceptera det vare sig vi vill eller ej. Detta är ofta en process som sliter på oss eftersom vi behöver lära oss acceptera att saker är på ett sätt som vi inte skulle önska. Ett konstaterande av faktum.

Denna jul präglas av att vi är begränsade i rörlighet, att vi inte kan umgås med släkt och vänner, att vi sörjer dem vi förlorat i pandemin och hanterar oron för den egna och våra anhörigas hälsa, samtidigt som det börjar gå upp för oss att samhället post-corona kommer vara ett skövlat och krisdrabbat samhälle som vi inte känner igen. Framtiden är oviss och vi har svårt att skönja vägen framåt.

Ur ett förändringsperspektiv innebär denna punkt dock ett viktigt framsteg eftersom vi behöver bottna i en acceptans av det läge som råder och lära oss sörja och släppa det som tillhör det gamla paradigmet för att kunna blicka framåt och öppna oss för en nyorientering i nästa steg. Tider av sorg kräver stillhet och djupare självreflektion för att ett skifte ska kunna komma till stånd och de rådande omständigheterna ger utrymme för just det. Att släppa förväntningarna på att det ska vara roligt och stimulerande just nu och istället satsa på acceptans och att släppa taget om det paradigm som präglat världen sedan andra världskrigets slut är därför den bästa investeringen för framtiden. Det är så vi rustar oss för våren och livet efter Corona som vi hoppas ska kunna ta form under nästa år.

Det är då den nya tiden, den nya berättelsen om livet på jorden börjar.

0 Kommentarer

Lämna en kommentar

Want to join the discussion?
Dela med dig av dina synpunkter!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.