Ai Weiwei Never Sorry – en film om att frihet saknar pris!

Den amerikanska filmaren Alison Klaymans välgjorda och uttömmande porträtt av den kinesiske konstnären och yttrandefrihetsaktivisten Ai Weiwei, är en film för alla som funderar över vad frihet betyder i livet.

Just nu går den på bio här i Stockholm och själv kände jag mig väldigt tagen över djupet och kvalitén i filmen och över hur väl den illustrerar frihetens olika dimensioner. Här i Västvärlden kämpar vi med att hantera den nästan obegränsade yttre frihet vi har att leva vårt liv som vi önskar med konsekvenser i form av brist på mening och riktning i livet. Det är lätt att glömma att denna frihet och de möjligheter som det demokratiska samhället erbjuder trots allt är en fantastisk gåva som saknar pris.

Filmen om Ai Weiwei visar på konsekvenserna av att leva med en begränsad form av yttre frihet i det moderna Kina samtidigt som han själv i sin person och i sitt skapande utstrålar en otroligt stark känsla av mod, närvaro och frihet som visar att i själen finns ingen fångenskap! Filmen är också en påminnelse om hur viktigt det är att vi står upp för det som vi tycker är viktigt i livet, att vi finner mod att göra det som vi måste göra enligt vårt samvete och våra värderingar och inte slår oss till ro i soffan och överlåter frågan om mod till någon annan. Genom sitt konstnärskap finner Ai Weiwei en väg att nå ut med sitt budskap till sitt folk och till världen, ett budskap som handlar om att människor bör behandlas med värdighet och att det viktigaste i livet är att få vara fri – fri att vara den man är, att tycka det man tycker och att säga det man behöver säga utan rädsla.

Detta är en film för alla som har någon form av intresse för vad som händer i Kina idag på såväl en politisk som på en kulturell nivå och för alla dem som reflekterar över frihet och mod. Det är en film som uppmanar till att ta ansvar, vilket är nyckeln till såväl yttre som inre frihet.

Gå och se den!

0 Kommentarer

Lämna en kommentar

Want to join the discussion?
Dela med dig av dina synpunkter!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.