Årets julklapp: en matkasse!

Matlagning som avkoppling eller ytterligare en prestation?

Årets julklapp

Årets julklapp

Trenden att laga mat, att bjuda goda vänner på middag och att överträffa varandra i matlagningskonst växer sig allt starkare och tar allt orimligare proportioner i Sverige. Försäljningen av kokböcker och tidskrifter om mat har ökat lavinartat och svenska folket sitter bänkade framför TV-n på kvällarna och tittar på matlagningsprogram från Toscana, Franska Rivieran eller varför inte Thailand eller något afrikanskt land?
Intresset för mat och matlagning har blivit ett fenomen och en folkrörelse!

Jag som själv älskar att laga mat och att umgås med familj och vänner runt matbordet välkomnar detta nyvunna intresse för mat och måltiden som en central del i vårt umgänge med nära och kära. Som barn minns jag med förtjusning hur min farmor och hennes fyra systrar tillbringade helgerna i köket tillsammans för att laga mat, baka och se till att förse den stora familjen med underbara måltider. Matlagning var en central del i deras liv som var förenat med lust och glädje. Umgänget med varandra under tiden och med de barn eller barnbarn som ville hjälpa till var lika viktigt som själva maten. Måltiderna som följde var familjens sätt att mötas och att förenas kring något gemensamt som band oss samman. I Sydeuropa där jag levt under stora delar av mitt liv, är livet på motsvarande sätt centrerat kring relationer ochumgänge kring mat och dryck. Där är matlagning och måltiden en avkoppling från vardagens och arbetets prestationer och påfrestningar som ger njutning, gemenskap och påfyllning av energi för att orka.

Tyvärr är min upplevelse att hysterin kring mat och matlagning i Sverige ofta saknar de värden som vi så väl skulle behöva i vårt effektiva och prestationsinriktade land. Det handlar om ännu något som ska läggas till på listan till det som vi ska bli bäst på. En källa till njutning som mänskligheten i alla kulturer och i alla tider samlats kring, förvandlas lätt till en tävling och en prestation. Långa arbetsdagar övergår i frenetiskt planerande och kompetensutveckling i matlagning på kvällarna för att kunna överträffa grannarnas eller kollegans middagsbjudningar på helgen. Det handlar om att vara bäst, om att vinna och att få känna att man är duktig och har koll…En möjlighet till avkoppling och kravlöst umgänge med nära och kära har på så sätt förvandlats till en stressfylld och kravfylld aktivitet som för tankarna till Nobelmiddagen eller andra festliga, stora högtider!

Slutklämmen blir att det är härligt att vi vill laga mat och att umgås – men glöm inte att njutning har sin grund i enkelhet och närvaro!

Släpp prestigen runt middagsbordet.

Släpp prestigen runt middagsbordet.

1 svara
  1. Nina says:

    Åh vad jag känner igen det här! Jag var precis på en sån där middag häromveckan. Man förstod inte om man var där för att studera deras matkonst eller för att ha trevligt.
    Måste ju säga att “Halvåtta hos mig” trots allt är ett trevligt program där de lyckats hålla trevlighetsgraden uppe i de flesta av fallen. Tack för en intressant och aktuell iakttagelse!

    Svara

Lämna en kommentar

Want to join the discussion?
Dela med dig av dina synpunkter!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *