Att finna balansen mellan att ge och att ta emot

[dropcap]L[/dropcap]ivets andra lag handlar om att ge.

Livets flöde handlar om att finna en balans mellan att ge och ta emot. Ett stopp i energiflödet är som att stoppa blodflödet. De flesta människor i västvärlden är obalanserade gällande denna viktiga livsprincip; antingen beter vi oss som ekorrar och samlar och samlar utan att ge ifrån oss något, eller också ger vi på bekostnad av våra egna behov. Båda beteendemönstren är uttryck för rädslor och signalerar att ditt förhållningssätt till livet bygger på ett objektrefererande beteende. Att roffa åt sig och samla på hög utan att kunna ge och dela med sig till andra är ett försök att skaffa kontroll och makt över tillvaron, där det underliggande existentiella behovet som styr beteendet handlar om känsla av otillräcklighet och värdelöshet. Den som ger på bekostnad av sig själv försöker köpa sig kärlek och bekräftelse med den underliggande drivkraften av att vilja bli älskad och känslomässigt trygg. Med andra ord har de till synes helt motsatta beteendemönstren samma grund och samma syfte.

[dropcap]L[/dropcap]ivets andra lag lär oss att vi behöver lära oss att finna en balans i att ge och att ta emot för att rikedom och överflöd ska fortsätta cirkulera i vårt liv. Pengar är en konkret symbol för den livsenergi vi får och som vi har som uppdrag att få att cirkulera. Det latinska ordet för pengar är Currere som betyder att springa eller att flyta. Om vi hindrar pengar från att flöda – om vårt förhållningssätt till pengar handlar om att samla på hög och behålla dem för oss själva för att skapa trygghet, kommer vi att hindra återflödet till vårt eget liv också. Pengar måste precis som en flod att fortsätta flöda, annars börjar den stagnera, dämmas upp, kvävas och strypa sin egen livskraft. Det är cirkulationen som håller den levande och vital.

[dropcap]I[/dropcap] dagens samhälle kan vi se en stark koppling mellan rika människors brist på flöde av sina pengar och ägodelar och depression som genereras av känslor av meningslöshet. Alla relationer handlar om att ge och ta emot. Givande framkallar mottagande och mottagande framkallar givande, men den bakomliggande avsikten när du ger och tar emot har en avgörande betydelse för utfallet. Avsikten måste alltid vara att skapa sann glädje för den andre utan att ha[pullquote align=”right”]Om du vill ha glädje, ge glädje till andra. Om du vill ha kärlek, lär dig ge kärlek till andra.[/pullquote] förväntningar på vad du ska få tillbaka, annars är det ingen sann gåva utan något du gör med ett egensyfte. Att tillämpa lagen om att ge är mycket enkelt; om du vill ha glädje, ge glädje till andra. Om du vill ha kärlek, lär dig ge kärlek till andra. Det enklaste sättet att få vad du vill ha är att hjälpa andra att få vad de vill ha. Hemligheten handlar om att lära sig att ge till andra det du själv vill få eller behöver. Denna urgamla och eviga människovisdom står i stark kontrast till det själviska beteende som vi har fostrats in i i det västerländska samhället under det senaste århundradet. Den rådande devisen är ”ensam är stark, tänk på ditt eget varumärke, strunta i hur människor omkring dig mår och satsa på din egen utveckling och bli din egen lyckas smed” e.t.c. Människor som sitter i styrelser för företag, aktieägare, företagsledare och makthavare i samhället drivs av att maximera vinsterna för sig själva och för sin egen vinning och har glömt bort betydelsen av att ge tillbaka och att hitta växelspelet mellan givandet och tagandet. Konsekvenserna är att vi har ett arbetsliv som är nedbrytande för många och som leder till stora kostnader i mänskligt lidande och i pengar. Balansen mellan att ge och att få är därför utmanande och bygger på ett ändrat mindset, en inställning till livet som bygger på en balans mellan ansvar för sig själv och för sin omvärld.

4 Kommentarer
 1. Camilla says:

  Tack Fredrik för att du på ett så finstämt och överskådligt sätt förmedlar och sammanfattar dessa så goda visdomsord i levnadskonst. Jag ser fram emot att ta del av dina fortsatta inlägg på detta tema!

  I mitt eget liv ser jag att den absolut viktigaste källan till genuin lycka är att, precis som du så bra sammanfattar i ditt inlägg häromdagen, kunna förmå njuta av allt som sker i det lilla. Jag kan få lustkänslor bara av att betrakta en vacker blomma eller ett stort och ståtligt träd, av att genom ett öppet fönster eller dörr höra sorlet av några barn som stojar och leker på en innergård, sorlet av människors skratt på avstånd från en fest någonstans i sommarnatten, av att njuta av mina vänners sällskap, solskenet, regnet, rimfrosten och snökaoset en vanlig vintermorgon i Stockholms innerstad. Jag kan få en pirrande känsla i kroppen en hel eftermiddag bara av tanken på att snart få träffa en god vän eller se en fin film till kvällen, med ett gott glas vin, som jag sedan länge velat se.

  Nästan allt som bringar full lycka i livet är dessutom gratis – om man har förmågan att öppna ögonen och leva i nuet och i medvetenhet om allt som finns inom sig själv och allt ljuvligt runtomkring. Vad finns bakom nästa kulle, bakom nästa kurva på den slingriga grusvägen? Hur känns vattnet mot kroppen i den lilla insjön? Doften från skogen när man packat sin picknickkorg för en utflykt med svamp- eller bärplockning. Mina barn ger en av de absolut största insikterna om sann lycka och ovillkorlig kärlek – därför även dagar då de skriker, kastar saker omkring sig och slänger skällsord över mig – så finns lyckan över deras blotta existens i varje ögonblick.

  Att vara nöjd med de små bitarna i sitt eget liv är en livsinställning man kan välja. Min egen uppfattning är att det är själva grunden till att acceptera och rentav glädjas av den stora mångfalden av olika människor och djur, att tycka om andra personer helt olika från varandra och unika på sitt eget sätt. Om man förmår vara nöjd med de små sakerna i livet behöver man aldrig någonsin värdera andra människor efter deras prestationer eller positioner utan istället för vem de är. Man behöver inte döma eller bedöma andra, därför man behöver inte hävda sig själv på bekostnad av andra. Man kan med glädje unna sig att ge en slant då och då till tiggaren som sitter utanför ICA-butiken och man funderar inte längre på alla andra människors fel och brister. Man kan bestämma sig för att bejaka sådant i livet som ger positiv energi och att omge sig med människor som är personliga och förtroendefulla.

  Detta förhållningssätt hänger väl samman med det du skriver i dagens text om att finna en balans i att ge och ta emot.
  Aldrig, aldrig någonsin bör man göra något för en annan person för att kräva eller förvänta sig något tillbaka. Det är lyckan att göra gott som är belöningen i sig själv. Om man istället ser livet utifrån en manipulativ ekvation att allt man ger i andra ändan måste gå på plus och ge ett resultat tillbaka så är det inte längre fråga om att ge av själ och hjärta utan en köp/sälj situation som handlar om att man egentligen kräver att få snarare än att ge. Man lägger då dessutom över ett åtagande på den andra personen – har jag bjudit på middag så förväntar jag mig att bli bjuden tillbaka -vilket innebär att du isåfall har satt en agenda och bedömning på en annan människa helt ur din egen valda uppfattning utan hänsyn till andras situation eller omständigheter.

  Ju mer jag kan ge av min tid, min tanke, min önskan att vilja någon annan väl eller erbjuda min hjälp till någon jag tycker om eller som jag ser är i behov av hjälp bara för att jag vill desto större blir den sanna lyckan i livet!

  Jag önskar dig en Trevlig Valborg!

  Svara
  • Fredrik Bengtsson says:

   Tack Camilla för dina reflektioner kring glädjen i att vara närvarande i det stora som ofta finns i det lilla. Det gläder mig att höra om din positiva livsinställning och förmåga att finna glädje i vardagen, det är säkert den bästa gåva du kan ge dina barn i din egenskap av förälder och förebild för dem. Vänligen Fredrik

   Svara
 2. Mattias says:

  Hej Fredrik!

  Under veckan som varit har jag haft möjlighet att reflektera över livet ,mina egna värderingar och andra kulturer. Jag har kunnat se ett mönster i mig själv hur jag reagerar mot omvärlden i situationer som för mig är obekanta och hur jag ser på mina medmänniskor samt vad jag vill göra för dem. Med ditt inlägg lägger du sakerna på rätt plats ! Tack för en väldigt bra och eftertänksam blogg, den kommer jag följa.//Med vänlig hälsning Mattias

  Svara
  • Fredrik Bengtsson says:

   Tack Mattias för ditt inlägg. Det gläder mig att höra att du haft möjlighet att reflektera över dig själv och livet så att du bättre kan rikta din energi mot de mål som ger dig glädje och mening i livet. Roligt att du upplever att min blogg kan bidra till att skapa klarhet och ge perspektiv under din resa, hoppas få höra mer om dina tankar kring det jag skriver framöver. Allt gott/Fredrik

   Svara

Lämna en kommentar

Want to join the discussion?
Dela med dig av dina synpunkter!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *