Att skämmas för att man har det bra och mår dåligt.

Varje dag möter jag människor som söker min hjälp som terapeut eller livsstilscoach som inte anser sig ha rätt att beklaga sig och som skäms för att de är deprimerade och inte mår bra. Detta för att de har det bra materiellt, stabil ekonomi, ett bra jobb, familj, trevligt boende, råd att resa och en innehållsrik fritid. Miljoner människor i västvärlden befinner sig i denna situation och kämpar precis som alla andra ibland med depressioner, ångest, sömnbesvär och missbruk. Eftersom de har råd att hålla en snygg fasad är det ingen som tycker synd om dem eller som uppfattar att de behöver hjälp.

Det är för alla er som jag har skrivit boken ”Det Goda Livet” för att ge en röst och ett ansikte åt denna befängda situation! I grunden är vi människor väldigt lika, d.v.s. vi behöver alla få uppleva att tillvaron är meningsfull och att vi någorlunda väl lever i samklang med vem vi är och det som är vårt uppdrag i det här livet för att må bra. I detta spelar det materiella väldigt liten roll även om det så klart finns möjligheter och en ökad frihetsgrad som ökar i takt med att vi rent ekonomiskt kan förverkliga oss själva och det vi vill. Problemet är att kraven och förväntan på hur livet ska se ut om vi ska vara lyckade leder många vilse. Vi utvecklar en prestationsbaserad självkänsla som driver oss i att prestera och att uppfylla de krav och förväntningar som samhället ställer och överger i detta ofta oss själva och det som verkligen betyder något för oss.

Ett exempel kan vara att du efter 30 befinner dig i en strålande karriärsituation inom Finansbranschen med hög lön och många förmåner, ett jobb som många avundas och skulle göra vad som helst för att få. Privat lever du i en relation som är praktisk, inget bråk, familjerna tycker att det är bra, och ni har ett eller ett par härliga barn.  Allt ser bra ut på ytan men inombords håller du på att gå sönder av förtvivlan. Vad hände med barnets drömmar och kreativitet, önskan om att få vara fri och skapande? Bilden av den stora kärleken där lusten att mötas, få dela och verkligen leva tillsammans genom djupa samtal och närvaro övergått i ett praktiskt arrangemang? Ni möts i dörren och fungerar som goda arbetskamrater kring ett gemensamt projekt. De långa arbetsdagarna som innebär att du sitter med telefonen medan du bygger lego med barnen och tar fram datorn och jobbar så fort de har somnat på kvällen. Kraven som du måste uppfylla för att klara av jobbet som gör att du inskränker din sömn till 5 timmar per natt för att hinna med.

 Jag vet att det finns väldigt många människor som har en tillvaro som ser ut på detta sätt. Utbrändhet, depression, ångest och sömnproblem blir en naturlig konsekvens av själens rop på att du har gått vilse, att du inte tar vara på ditt liv och att det som skapar innehåll och mening i ditt liv inte får plats. Att i detta läge börja dricka lite för mycket, att ägna sig åt överdrivet shoppande, träning, spel eller sex är naturliga följder av att inte stå ut med ångest och brist på mening i tillvaron och att inte se någon utväg. 

 Jag tror inte att någon människa har lösningen på denna västerländska välfärdsproblematik men jag tror på en kollektiv rörelse, på samtal och möten mellan människor där vi tillsammans hittar nya former för hur vi i västvärlden ska kunna få ihop att ha det bra materiellt och att också må bra på insidan.!

 Jag ser fram emot inlägg och kommentarer från er där ute för att låta detta virtuella café bli en oas, en plattform där vi kan tänka, uttrycka oss och gemensamt reflektera kring hur vi har det och vad vi kan göra för att tänka i nya banor!

2 Kommentarer
 1. Johan says:

  Vilket bra initiativ det här verkar vara, bra jobbat. Jag gick en kurs i livsfilosofi, på Uppsala Universitet, i våras med fokus på just det goda livet. Efter den kursen har livet blivit mer komplicerat, när jag har börjat ifrågasätta sina karriärssträvanden och hur samhället ser ut. Men jag är ändå glad att jag gick kursen, så att jag kan ifrågasätta normen med karriär, bostadsrätt och så vidare, och inte tro att det är ett måste för att bli lycklig.

  Fortsätt skriva och lycka till!

  Svara
  • Fredrik Bengtsson says:

   Hej Johan,
   Varmt tack för dina uppmuntrande ord! Roligt att höra att du funnit modet att försöka leva utifrån vad du själv upplever som rätt och bra för dig istället för att automatiskt följa de yttre normerna och förväntningarna på ett lyckat liv. Du har helt rätt i att det kan vara jobbigt att gå sin egen väg i livet ibland. Den vägen är ofta betydligt smalare men å andra sidan också mer färgrik och livfull. Lycka till och hoppas att få “stöta” på dig här igen någon gång!
   Hälsningar Fredrik.

   Svara

Lämna en kommentar

Want to join the discussion?
Dela med dig av dina synpunkter!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *