Att välja nöjdhet håller stressen i schack

Semesterperioden är nu snart över för de flesta och det kan vara utmanande att gå tillbaka till jobbet – även om man trivs med sitt arbete.

Sommarledigheten är något som många ser fram emot och på många sätt årets höjdpunkt. Det är då vi ska njuta av att bara vara, ha kul, umgås med nära och kära, upptäcka nya platser och leva mer i vår egen rytm och mindre utifrån klockan. Denna sommar har bjudit på sol och värme för alla oavsett vart man har befunnit sig och det har varit en tid då förutsättningarna för att fylla på energi och att vila och återhämta sig varit goda för alla som inte drabbats av konsekvenserna av den extrema sommarhettan eller vars tillvaro överskuggats av privata bekymmer.

Det är naturligt att känna ett motstånd mot att gå tillbaka till jobbet igen eftersom det är bekvämt att befinna sig i en mindre kravfylld tillvaro och att få leva mer utifrån sin egen rytm. Kanske känner du att det hade varit skönt att vara ledig någon eller några veckor till? Ett verktyg som kan hjälpa dig att underlätta övergången till jobbet och en mer uppstyrd och kravfylld tillvaro handlar om att välja att vara nöjd med att du haft en skön semester och känna dig tacksam både för det men också för att du har ett jobb eller annan aktivitet att gå till.

Förmågan att känna sig nöjd och tacksam över det lilla och självklara är nyckeln både till stressreducering och till lycka. Den som är mer anspråkslös och som utvecklat förmågan att vara tillfreds med små saker i vardagen är mer harmonisk och upplever en högra grad av lycka i livet. Den goda nyheten är att alla människor har förmågan att bli bra på att välja nöjdhet – men det förutsätter ett beslut och en livslång träning på samma sätt som vi t.ex. integrerar fysisk träning i vår vardag.

Istället för att tänka negativa tankar kring hur jobbigt det känns att gå till jobbet och hur skönt det hade varit att fortsätta vara ledig, har du möjlighet att välja att tänka positiva tankar kring att du är tacksam över ledigheten som du haft och att du är nöjd med att ha ett jobb eller annan sysselsättning att gå till om dagarna. Ett sådant tankeskifte gör att du automatiskt mår bättre och att du känner lust och energi istället för stress och trötthet.

Det är utmanande för oss som lever i en tid och i en värld där vi lärt oss att det alltid går att göra mer och bättre och där nöjdhet och tacksamhet rationaliserats bort till förmån för mer och bättre. Nu är därför ett bra tillfälle att ta den frihet vi ändå har att välja vår attityd till oss själv och till vår omgivning så att vi kan få behålla det inre lugn och den harmoni som semestern förhoppningsvis har gett även nu då arbete, skola och andra aktiviteter sätter igång igen.

0 Kommentarer

Lämna en kommentar

Want to join the discussion?
Dela med dig av dina synpunkter!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.