Barbro, 80, dansar för livet!

[dropcap]P[/dropcap]å DN Insidan (6/11) kan vi läsa en underbar artikel om Barbro Svalander som njuter av att dansa balett vid 80 års ålder. I en tid då det börjar bli vanligt att vi lever tills vi är både 90 och 100 är det viktigt att vi omformulerar vad livets senare år ska handla om. Industrisamhällets ideal handlade om att det var en lyx att få gå i så tidig pension som möjligt och att efter ett liv av hårt slit, ofta rent fysiskt, få unna sig en stillsam pensionärstillvaro med inga särskilda aktiviteter förutom rent passivt nöje i form av underhållning.

[dropcap]I[/dropcap]dag lever vi längre och har mer intressanta och utvecklande arbeten ur ett intellektuellt perspektiv. Allt fler upplever att de vill arbeta längre för att det är roligt och meningsfullt att få tillhöra ett sammanhang och att få bidra med den samlade kunskap och erfarenhet som ålder och livserfarenhet för med sig. Fritiden ägnas sällan åt stillsam underhållning utan är fylld med allehanda aktiviteter, resor, sporter, och varför inte kulturutövning i form av dans och musik? Att röra på sig och vara aktiv såväl fysiskt som mentalt är ett sätt att hålla sig frisk och främja hälsa och vad kan vara härligare än att få röra kroppen till musik och dessutom tillsammans med andra? Det blir allt mer tydligt att det ligger en viss sanning i den urgamla Ayurvediska livskunskapen som delar in människans liv i 4 åldrar där ålderdomen inträffar mellan 90-120 år som anses vara människans potentiella ålder.

[dropcap]V[/dropcap]id 80 är man enligt detta synsätt mitt i vuxenlivet och med det perspektivet för ögonen blir det naturligt att vilja vara aktiv och att ha roligt och njuta av livet då tiden finns och kanske också en prestigelöshet som gör att vi kan dansa för att det helt enkelt är roligt och inte för att det ska blir en del av vår karriär eller sättas upp i vårt CV. Kanske borde vi alla skaffa oss en aktivitet som vi ägnar oss åt för att det helt enkelt är roligt, punkt?

Läs hela artilen här –>

0 Kommentarer

Lämna en kommentar

Want to join the discussion?
Dela med dig av dina synpunkter!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *