Bereder Corona väg för en större omställning?

Även om vi lever mitt uppe i Corona epidemin kan det finnas ett värde i att börja reflektera över vad som händer efter den största globala krisen i modern tid. Detta eftersom vi som människor har en förmåga att skapa mening av de förhållanden som råder och därmed påverka utvecklingen framåt i konstruktiv riktning.

Enligt Gunilla Almered Olosson, professor i Humanekologi, bereder den rådande pandemin väg för den större omställning som klimatforskarna länge har efterlyst (DN 18/3). Hon menar att det inte kommer att bli business as usual efter krisen utan att vi kommer vakna upp till ett i grunden förändrat samhälle som ger nya möjligheter. Corona försätter inte bara smittade individer i karantän, utan skapar även en “konsumtionskarantän”. Detta gör att de riktlinjer för hållbar utveckling som stipuleras via FN’s Globala Hållbarhetsmål och annat Agenda 2030 och som världen inte lyckats omsätta i handling, nu plötsligt blir det nya normala. Li Edelkoort (Trendorakel i Modevärlden) förutspår ett nytt samhällssystem som tar utgångspunkt i människors arbets- och livsvillkor.

Pandemin tvingar oss in i hållbara beteendemönster där vi tvingas skala ner, leva mer lokalt och betydligt enklare. Den minskade rörligheten är svår för många att vänja sig vid då vi vant oss vid att kunna transportera oss mellan olika städer, platser, länder och världsdelar som en naturlig och självklar del av vardagen. När detta inte längre går tvingas vi upptäcka vad vi har i vårt närområde och hur lite vi egentligen behöver. Dessa nya vanor i kombination med den relativt höga medvetenheten om nödvändigheten av en grundläggande omställning i våra beteenden och vår livsstil som fanns på plats redan före den aktuella krisen, gör det svårt att tänka sig att vi kommer gå tillbaka till gamla beteendemönster när Corona krisen släppt greppet om världen.

Allt beror naturligtvis på hur länge krisen varar, men om den varar tillräckligt länge för att det etablerade systemet ska falla sönder och de påtvingade nya levnadsvillkoren blir det nya normala, kommer det att signalera att vi klivit in ett nytt paradigm i människans historia och att vi börjar formera en ny berättelse om vad livet på jorden bör handla om framåt.

Paradigmskiften är aldrig smidiga och aldrig enkla att gå igenom. För dem som lever mitt uppe i en sådan omvälvande tid blir förlusterna ofta stora på olika plan. Då gäller det att se den större bilden av vad det betyder att vara människa i världsaltet och försöka hitta känslan av nyfikenhet och äventyrslust som en positiv drivkraft för att orka med denna påfrestande och samtidigt så utvecklande och dynamiska tid.

5 Kommentarer
 1. Emilia says:

  Intressant och tack för inlägget. Jag kan inte annat än hålla med och jag tror alla dessa snabba förändringar till en början skapar ångest på olika sätt – vi hinner inte med i det snabba tempot, när vi tvingas in i långsamhetens grepp – i att inte vara överallt, i att inte ha uppdrag, i att inte kunna konsumera. Förändring gör ont helt enkelt. Ovisshet gör också ont. Livet gör ont, men det går att göra saker på nya sätt.

  Svara
  • Fredrik Bengtsson says:

   Tack Emilia, så sant! Kanske är det först när vi accepterar smärtan som vi kan börja fundera på en väg framåt….

   Svara

Lämna en kommentar

Want to join the discussion?
Dela med dig av dina synpunkter!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.