dålig sjukvård

“Chefläkaren ljuger om att sommarvården är säker”

[dropcap]U[/dropcap]nder vintern och våren har media belyst den skrämmande verklighet som råder i vården idag. Politiker och ansvariga chefer mörkar och verkar befinna sig i total censur över sakernas tillstånd. Alla som haft någon kontakt med vården vet att god vård är mer [pullquote align=”right”]Chefsläkaren: “Vården i sommar kommer att vara säker.” Barnmorskorna: ”Det är lögn Vad är säker vård? Att inte bli svårt skadad eller dö?”[/pullquote]slump än regel i Sverige idag och helt och hållet personberoende. Har du tur får du en läkare, en barnmorska eller sköterska som brinner för sitt yrke och till varje pris kompromissar med sig själv och sina behov för att tillhandahålla god vård och ett värdigt bemötande. Tyvärr är historierna om förfärande felbehandlingar och kränkande bemötande oändliga.

[dropcap]P[/dropcap]å DN Debatt skriver Strategigruppen för barnmorskeupproret i Sverige om det akuta problemet med att hitta barnmorskor för att hantera sommarens förlossningar i Stockholm. De skriver: ”Vi barnmorskor har tappat tålamodet. Vem tar ansvar? Vi har larmat om och om igen. Informerat på samtliga nivåer”.
I förra veckans DN får vi ta del av Anna Nergårdhs (chefläkare) svar på frågan ”Vågar du lova stockholmarna en trygg och säker vård?”. Svaret från Stockholms chefsläkare är: ”Den kommer att vara säker och människor kommer att få den vård de behöver.”
Barnmorskorna fortsätter: ”Det är lögn” Vad är säker vård? Att inte bli svårt skadad eller dö?”


Vi skäms över den vård vi alltför ofta tvingas bedriva. Om den inte var undermålig eller rent av skadlig, så var det för att vi slog knut på oss själva. Få länder värnar så mycket om barnens behov som Sverige och vi donerar stora summor varje år till behövande barn i världen. Det finns ett stort politiskt och mänskligt stöd för att värna om barnens behov och rättigheter. Trots detta har vi en direkt farlig förlossningsvård som orsakar lidande och såväl fysiska som psykiska skador för allt fler mammor och deras barn. Lika illa är att vi försätter våra barnmorskor i situationer som blir regel snarare än undantag, som bygger på omänskliga arbetsvillkor och en stress som försämrar kvalitén i arbetet såväl som deras egen hälsa och livskvalitet.

[dropcap]J[/dropcap]ag tror inte att det finns något politiskt parti som skulle nå framgång genom att lyfta fram att man struntar i skolan och i vården. Trots ett brett folkligt stöd för att skattepengarna ska gå till dessa områden har vi idag så stora brister inom både skolan och vården att det är skamligt för ett land med Sveriges ekonomiska standard. Egentligen tror jag inte att det är pengar som saknas, utan kunskap och kompetens, samt en portion sunt förnuft hos dem som beslutar. Det kan inte ha gått någon förbi att våra barnmorskor är utarbetade och tömda på energi på grund av långvariga allvarliga brister och otillräckliga resurser på deras arbetsplatser. Ändå tror ledningen att lösningen på sommarens barnmorskebrist är att locka de utarbetade barnmorskorna att med hjälp av en bonus skippa semestern för att gå in och jobba istället! Det är uppenbart att den mest grundläggande kunskapen om utmattning och behovet av återhämtning saknas hos dem som kommer med ett sådant förslag. Det är dessutom direkt kränkande eftersom informationen om sakernas tillstånd som sagt har framlagts och klargjorts för alla berörda instanser. Jag tror att vi var och en behöver träda fram och aktivt ta ställning för att säkerställa att vi har politiker på lokal nivå som förstår sitt ansvar och som har ödmjukhet att lyssna på alla hjältar som jobbar inom skolan och inom vården och som idag håller på att knäckas totalt på grund av att de varje dag tvingas gå emot sina värderingar och sin yrkesetik på grund av bristande resurser och strukturella problem på politisk nivå. Vi behöver resa oss och vägra acceptera att våra skattepengar slösas bort och inte nyttjas till det som de är avsatta för att finansiera.

0 Kommentarer

Lämna en kommentar

Want to join the discussion?
Dela med dig av dina synpunkter!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.