”De dansande andarnas skog”

Filmen ”De dansande andarnas skog” har kommit till genom regissören Linda Västriks enträgna arbete under 12 år med att skildra en pygméstam i Kongos djungel. I januari nästa år har den världspremiär på Göteborgs filmfestival och jag tror att detta är en film att se fram emot för alla som är intresserade av autenticitet, det vill säga det enkla och nakna porträttet av människor och verkligheten som den är utan censur eller försköningar.
Linda är intresserad av att skildra dessa människors liv och vardag bortom exotismen som vi har så lätt att ta till i Västvärlden idag då vi betraktar så kallade primitiva folk som påminner oss om viktiga världen som har gått förlorade i vår del av världen. Lindas drivkraft och ambition är att kliva in under huden på dessa människor och skildra världen såsom de själva upplever den utan att tolka den eller lägga den tillrätta utifrån våra synsätt och värderingar. Hon har levt i djungeln med dessa människor under långa perioder och hennes arbete har krävt enorma uppoffringar för henne och för hennes team.
Värdet av filmen är så klart dels att få ta del av den värld och de människor hon skildrar vars tillvaro är så väsensskild från vår egen, men också att öva oss i att se på andra människor utan fördomar och att för en stund lägga ifrån oss de ”glasögon” vi bär och genom vilka vi betraktar världen med utgångspunkt i oss själva. Lindas egen förhoppning är att vi som kommer att se filmen ska kunna identifiera oss med detta annorlunda folk, inte se dem som små gulliga pygméer som klättrar i träd utan som människor precis som vi själva. I tider av främlingsrädsla, svårigheter att förstå, acceptera och respektera olika slags människor är denna typ av kulturellt uttryck ett värdefullt redskap i strävan mot ökad medmänsklighet och fred i världen. Vilket fantastiskt initiativ och vilket gediget arbete!

Fredrik-Bengtsson-medmänsklighet

0 Kommentarer

Lämna en kommentar

Want to join the discussion?
Dela med dig av dina synpunkter!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.