Det finns ingen plats för födelse

[dropcap]”U[/dropcap]nder 2013 har allt fler larm från barnmorskor och forskare kommit om en svensk förlossningsvård i kris. Krisen är ett symptom på ett samhälle som håller på att gå vilse i skattesänkningar”, skriver Nina Björk i DN 9/12. Artikeln är en djupt existentiell betraktelse över vår tid och över det samhälle som vi är med och skapar och hjälper oss att höja blicken och få syn på det sanslöst destruktiva i vår livsstil. Nina Björk lyfter fram att ett gemensamt intresse i ett samhälle och för människor med olika ursprung och perspektiv på tillvaron, är just födelsen. Om vi inte föds finns vi inte, hur kan vi då säga att annat är viktigare? Krisen i förlossningsvården är därför att betrakta som ett samhälle i kris, ett samhälle som har gått vilse i vad som är viktigt och som tappat riktning och kompass.

 
[dropcap]V[/dropcap]i är så upptagna med att fokusera på den ständiga karusellen av produktion, tillväxt, effektivitet och teknik att vi missar att vi i farten kastat bort själva människan, hon för vilken hela maskineriet är byggt! Detta maskineri styr vår liv, för inte kan det vara vi som styr i ett samhälle där födande kvinnor inte kan vara säkra på att möta en människa som hinner se dem och säkerställa en trygg och säker förlossningsmiljö? Nina Björk ställer denna fråga på sin spets då hon i annalkande jultid undrar: ”Vilket är vårt försvar för att vi i dag i Sverige säger samma sak som blev sagt till en annan kvinna för tvåtusen år sedan när hon skulle föda sin son – det finns ingen plats för födelse här? Är vårt försvar att vi tyvärr inte har råd för att vi har prioriterat andra saker?”

 
[dropcap]S[/dropcap]jälvklart finns det ingen som tycker att detta är en rimlig situation men att vi nu lever med den tyder på att vi har gått vilse. Lösningen som Nina Björk ser det handlar om att se sanningen i vitögat och börja om – med människan och hennes behov i centrum. Med varje kvinna som ska föda ett barn börjar livet på nytt. Igen och igen ger det oss sitt erbjudande om nya möjligheter.”

Läs hela artikeln här–>

0 Kommentarer

Lämna en kommentar

Want to join the discussion?
Dela med dig av dina synpunkter!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *