Du har svaren.

I sin nyutkomna bok ”Du har svaren – Filosofi till vardags” försöker författaren Tulsa Jansson som är av experterna inom ABLE Lounge, att sprida sitt viktiga budskap om att vi behöver mer filosofi i vårt samhälle för att finna vägar till ett gott och meningsfullt liv. Hennes bok är verkligen en praktisk handbok i hur och varför vi behöver ägna oss åt filosofiska funderingar men visar också på konkreta frågeställningar som är viktiga att reda ut för att kunna hitta sina svar på komplexa frågor.


Filosofin i denna tappning har sina rötter i Sokrates som i det antika Grekland ägnade sig åt att föra kvalificerade samtal med sina medmänniskor som handlade om att han ställde frågor som fick dem att finna sina egna svar. Detta respektfulla sätt att se varje människa som kompetent att hantera sitt eget liv och ödmjukheten inför att vi alla behöver andra som bollblank och att det goda samtalet har en viktig plats för mänsklig mognad och utveckling, känns mer högaktuellt i vårt samhälle och i vår tid än någonsin. I Sverige där vi har så mycket på plats gällande trygghetsvärderingar och materiella behov och där vi har kommit fram till den högsta nivån beträffande mänsklig utveckling som handlar om självförverkligande i andlig mening, står vi och famlar i sökandet efter vad vi ska göra med vår nyvunna frihet. Vi har så länge levt efter ett facit och med tryggheten om att det finns en manual som vi kan följa och om vi bara gör det så kommer allt att bli bra, att vi är osäkra och vilsna i en tid så svaren på vad just du behöver finns hos dig själv.

I denna spännande och utmanade tid kommer filosofin tillbaka och kanske gör den sitt inträde i vårt annars så praktiska och rationella land på ett sätt som vi inte tidigare har varit vana vid. I exempelvis Frankrike är filosofin en naturlig del av livet som i min egen ungdom var en hjälp att klargöra mina egna livsval då jag då och då slank in på något filosofiskt café i Paris där det under otvungna former diskuterades någon relevant fråga. Jag tänkte inte så mycket på det då eftersom detta var en naturlig del av min tillvaro, men jag inser idag att vi i Sverige är svältfödda på denna typ av forum som vägleder oss i att reflektera över vad vi egentligen tycker om olika saker och varför vi gör det. Våra strukturerade hjärnor är vana att följa teknikens och naturvetenskapens lagar men nu handlar det om ett kollektivt behov av att bevandra sig med filosofiska frågor som vi endast kan närma oss genom egen reflektion och med hjälp av goda samtal med andra. Ett klart filosofiskt tänkande i vardagen är en god hjälp för att bemästra fördomar, att undvika att fastna i censur, att vara uppmärksam på sin hälsa och sina behov m.m. Tulsa Janssons bok är en god hjälp för att komma igång – en liten handbok att ha på sängbordet som en liten vägvisare i en tillvaro där det är lättare att fastna i ekorrhjulet än att staka ut sin egen väg.

Läs SVD’s artikel om Tulsas bok–>

0 Kommentarer

Lämna en kommentar

Want to join the discussion?
Dela med dig av dina synpunkter!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.