Elles – en film om sexualitet och relationer

Få är så duktiga på att skildra livets existentiella dimensioner och inte minst kärlek och sexualitet, som fransmännen. Den franska skådespelerskan Juliette Binoche gör en strålande insats i Malgoska Szumowska’s film Elles. Här får vi tillfälle att reflektera över livets fram och baksida. Juliette Binoche spelar huvudpersonen, Anne, som lever ett på ytan lyckligt och välanpassat liv med man och två barn, framgångsrikt arbete, tjusig våning och allt som hör det framgångsrika livet till.
Inom ramen för sitt arbete som journalist på tidningen Elle får hon i uppdrag att intervjua några unga kvinnor som prostituerar sig för att kunna finansiera sina universitetsstudier. På franskt manér får vi följa hur Anne dras in och fängslas av de unga kvinnornas berättelser, av deras syn på sin sexualitet och av det liv de har valt. Hennes förutfattade meningar om prostitution kommer på kant då hon möter unga kvinnor som uttrycker en känsla av frihet och tillfredsställelse med det liv de lever, de njuter av sitt sexliv och beskriver att de flesta kunderna är välbeställda män med familjer som vill experimentera med sitt sexliv och leva ut sina fantasier, vilket de inte anser sig kunna göra med sina fruar.
Dessa berättelser får Anne att reflektera över sitt eget torftiga äktenskap där hon och maken går omlott och har tappat bort varandra. Allt ser bra ut på ytan men sexlivet verkar bottenfruset precis som fallet tyvärr är i många långvariga relationer. Det som håller ihop paret är inte kärleken till varandra och samlivet som förenar, utan barnen och det liv de lever och som bygger på att båda fyller en roll och en funktion för att helheten ska fungera.
Filmen belyser väsentliga teman kring frihet och trygghet utan att komma med några svar eller tillrättavisningar. Från början uppfattar man att det är Anne som är fri och som ska intervjua de prostituerade kvinnorna som per definition anses vara fångade och ofria i sin livssituation. I takt med att kvinnorna delar med sig av sina känslor och tankar kring sitt liv parallellt med att vi får bevittna Annes eget liv, börjar man tvivla på vem det egentligen är som är fri och vem det är som är fångad?
There is no such thing as a free lunch” har någon sagt och det stämmer väl in i detta sammanhang. Huvudpoängen med filmen är att den illustrerar att det inte längre finns några gemensamma normer kring relationer och sex utan att det är den egna subjektiva upplevelsen som kan ge det rätta svaret på vad som är rätt och fel för just dig. Den visar också på yngre generationers förändrade syn på relationer och sex där prostitution för somliga kan te sig som en till och med spännande erfarenhet som dessutom ger mycket pengar och därmed frihet att leva ett gott liv på andra plan på ett sätt som de aldrig skulle kunna uppnå via ett 9-5 jobb någonstans.
Den lyckliga, borgerliga kärnfamiljen får sig också en känga och vi får erfara att bakom den lyckliga fasaden där allt ser bra ut på ytan, kan det vara bra tomt och ensamt.  Känslan av att vara fångad och olycklig utan att se någon utväg är en erfarenhet som många kan känna igen sig i. Vi lämnar filmen med våra förutfattade åsikter och fördomar raserade och med huvudet fyllt med tankar kring vad som är frihetens kontra trygghetens pris i livet….

Fredrik-Bengtsson-Elles-Sexualitet-relationer

2 Kommentarer
 1. Camilla says:

  Tack för dina alltid intressanta filmtips!

  Denna låter som en intressant film om man vill ifrågasätta normer och vad som är en acceptabel livsstil. Jag tror att för att vi människor skall bli hela och fria fullt ut inombords, så handlar det om att låta var och en själv forma det liv man önskar, det inbegriper också att själv avgöra sin egen sexualitet, passioner och vad som är kärlek eller åtrå. Ett sätt att bli friare att känna lycka i sitt eget liv är att fullkomligt sluta döma andra personer och deras utseende, yrkesbana, arbetsprestationer och sexualitet. Om det finns kvinnor som njuter av att sälja sex till uttråkade, välbeställda män för att få pengar till lite flärd och lyx så kan det vara ganska skönt att kunna rycka på axlarna och tänka – de får avgöra själva, både männen som köper en fantasi och kvinnorna som lever ut sin sexualitet, vad de mår bäst av.

  Jag blir nyfiken på att se filmen, därför ju fler perspektiv och alternativa livsstilar som kan speglas i exempelvis filmer, desto större och vackrare och friare blir världen. Ju mer man kan släppa på sina förutfattade åsikter och fördomar, desto större frihet kan man ge sig själv. Frihet behöver inte betyda ohämmad sex med främmande personer, eller att sälja sin kropp, utan rätten att göra precis tvärtom. För den som känner sig fast i ett uttråkat, känslokallt äktenskap eller förhållande så kan nog en film som du beskriver vara uppfriskande, igenkännande och ifrågasättande – en hjälp på traven att ta ställning för att ett mediokert, halvt levt liv inte gör livet meningsfullt och fulländat, eller så finns det ovänt för andra sådant i en långvarig relation som ger trygghet och stabilitet, gemensamma minnen och upplevelser som gör att det blir annat än sex som är viktigare i livet. Vad som är rätt och fel blir precis som du skriver, inget någon annan kan avgöra utan man får gå till sig själv och hämta sin egen ståndpunkt och moral.

  Svara
  • Fredrik Bengtsson says:

   Tack Camilla för dina reflektioner kring mitt inlägg om filmen Elles och för att du hjälper till att utveckla tankarna kring frihet och valmöjligheter. Det finns ju en tendens att vi gärna kopplar ihop lycka med frihet och total utlevelse av våra känslor, önskningar och behov. Precis som du säger kan gränser hjälpa till att fördjupa och att nå andra värden som man går miste om ifall man lever mer på ytan. Kanske kan olika nivåer av livsdjup vara givande beroende på livsfas, omständigheter eller t.o.m. livets tillfälligheter? Kontentan blir att man får skapa sin egen mix helt enkelt!

   Svara

Lämna en kommentar

Want to join the discussion?
Dela med dig av dina synpunkter!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *