En indier lär oss att återknyta med en förlorad känsla av naturlig andlighet!

Under denna vecka fortsätter vi att reflektera lite kring temat andlighet och försöker greppa dess betydelse. Idag vill jag lyfta fram min gode vän Janesh Vaidya, internationellt erkänd Ayurveda läkare från Indien, författare och inspiratör kring hälsa och livsvisdom. I våra samtal kring livet, utmaningarna kring hälsa i västvärlden och inte minst genom Janesh´s böcker har jag förstått att Janesh är en bärare av en naturlig och allmänmänsklig form av andlighet som genomsyrar hans person och hans budskap, som inte är bundet till varken tideller kultur.

[slideshow]

 Hans självbiografiska och första bok, ”I det sista regnet” (Albert Bonniers förlag 2010) är en av de vackraste böcker jag har läst. Här kommer ett utdrag:

 ”Vad är det sista regnet, farmor?”

”Det drar från Arabiska sjön med åska och blixtar. Det fyller hela havet och jagar väldiga vågor mot stranden. Till och med floderna svallar av vågor och översvämmar byn. Efterregnet följer en storm som knäcker grenarna på många träd och raserar byggnader som reser sig högre än tempel. I slutet mojnar stormen till blåst och till sist en fläkt. Efter en liten tystnad återtog den gamla – Sedan mättas luften av tystnad. Stjärnor faller ur skyn och de goda andarna kommer ner till jorden och besöker sina barn. Bara nu kan man se de döda. ”

”Kan alla se de döda?”

”Inte alla. Bara de som har levat för varandra, de vars hjärtan är förbundna med kärlekens broar, de som har älskat passionerat medan de var i livet.”

”Som du och jag farmor?”

Den gamla log och kysste pojken i pannan.

 Janesh´s bok hjälper oss att återknyta till den naturliga form av andlighet, av öppenheten för tillvarons icke-rationella dimensioner, av det oskuldsfulla i livet som varje barn i alla tider föds med och upplever ända tills socialiseringen av samhället tar vid och kontakten med den andliga världen förpassar den till glömskans dunkla rum. ”I det sista regnet” är en tidlös bok som vi alla behöver för att återknyta med den verklighet vi en gång kände och som omfattar allt vi behöver veta om mål och mening i livet.
Läs den!

Se filmklipp när Janseh pratar om hur man hittar rätt väg i livet –>
[youtube=http://www.youtube.com/watch?v=UQ2hNMCkr60]

0 Kommentarer

Lämna en kommentar

Want to join the discussion?
Dela med dig av dina synpunkter!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *