En resa på temat mod….

Att veta det rätta och inte göra det, är brist på mod.
Konfucius

[dropcap]I[/dropcap] våras hade jag förmånen att få medverka på en resa till Abu Dhabi dit vi åkte med en grupp högpresterande personer i Näringslivet som hade fått denna fantastiska resa som en belöning för att de presterat så goda resultat i sitt arbete. Temat för resan var mod och syftet var att erbjuda ett upplägg kring personlig utveckling där varje person skulle få möjlighet att ”syna sig själv i sömmarna” och fundera över hur modiga de var egentligen…Under de samtal och intervjuer som jag hade med deltagarna såväl före som efter denna resa fick jag verkligen tillfälle att reflektera över vad mod betyder för olika människor och hur viktigt det är att vi har fokus på mod i en tid som vaggar in oss i en känsla av bekvämlighet där vi sällan får tillfälle att naturligt utveckla mod.

[dropcap]M[/dropcap]od har ju som vi kan läsa i Wikipedia’s definition två parametrar; ett yttre mod som människor som lever nära naturens krafter naturligt utvecklar för att överleva, eller som en del av oss konstruerar och övar oss igenom olika typer av sport och fysiska utmaningar som Bungy Jump, Fallskärmshoppning, Dykning, Utförsåkning eller liknande. Det andra parametern handlar om inre mod, om att våga träda fram, stå för sin egen åsikt, stå upp för sina värderingar, värna om rätt och fel i relation till sin omvärld, att ge upp det välkända för det obekanta [pullquote align=”right”] I Sverige är det inte politiskt korrekt att ha fördomar och vi vill gärna tro att vi är öppna och toleranta. Men är vi det?[/pullquote] och om att lägga sig vinn om att inte låta sig styras av fördomar och låta den egna världsbilden utgöra referensram för resten av mänskligheten. I tidigare inlägg på bloggen har jag skrivit om bristen på inre mod som präglar människor i vår tid och i vår del av världen. Man skulle kunna säga att vi har överbetonat det yttre, fysiska modet och många utmanar sig själva genom att ägna sig åt mer och mer extrema sporter och äventyr. Samtidigt sitter vi fast i trygghetsfällan och har svårt att hantera det okända och oprövade, att våga ta språnget. Livet har lärt mig att de som vågar mest känner sig mest fria och tillfreds med livet eftersom deras livshållning styrs av tillit till sig själva och till livet istället för rädsla. De som vågar mest är därför ofta de som har förlorat mest och varit som mest utsatta. Mod utvecklar vi genom att vi tvingas konfronteras med livet, med händelser och situationer som vi helt enkelt måste hantera på ett eller annat sätt.

[dropcap]I[/dropcap] Sverige är det inte politiskt korrekt att ha fördomar och vi vill gärna tro att vi är öppna och toleranta mot andra folkgrupper, människor som har olika religiös trosuppfattning, hudfärg, sexualitet eller annan subgrupp. Min uppfattning är att detta stämmer så länge det handlar om att betrakta och att ägna sig åt en intellektuell uppfattning om hur saker bör vara. Att konfronteras med och leva med fundamentala olikheter där våra egna övertygelser sätts på prov är något helt annat. Sverige är ett av de mest kollektivistiska samhällen på jorden, vilket betyder att öppenhet för olika synsätt, levnadsvanor och beteenden är en enorm utmaning som går stick i stäv med vårt mindset som utgår från att alla ska vara lika och vara stöpta i en och samma form. Kort sagt, givet de två grundfundamenten i svensk kultur som handlar om trygghet och likformighet utvecklas vi till att bli svaga då det gäller mod kopplat till vår karaktär och personlighet vilket på olika sätt hindrar oss i vår personliga utveckling och livskvalitet. Under kommande dagar är min tanke därför att bjuda på lite tankar och reflektioner kring detta angelägna tema. Hoppas att ni vill följa med på resan och kom gärna med egna tankar och infallsvinklar på temat mod.

0 Kommentarer

Lämna en kommentar

Want to join the discussion?
Dela med dig av dina synpunkter!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.