Ersätt Jantelagen med Vedinlagen!

[dropcap]- V[/dropcap]ad tänker du om du hör att grannens företag gått i konkurs? Medlidande? Kanske lite skadeglädje? Förvåning? Att det bekräftar det kloka i ditt val att arbeta på ett stort företag eller i offentlig sektor?
En konkurs är ingen liten sak, förstås. Det är ett misslyckande, både för den som satsat vilja, energi och idéer i företaget och för den som kanske förlorar pengar. Men det är på sådana misslyckanden vi bygger framtiden, skriver Nicklas Lundblad, rådgivare i samhällsfrågor på Google, i SvD (7/10).

[dropcap]H[/dropcap]är finns kanske en djupare politisk sanning: kanske kan vi aldrig utforma samhällen så att människor lyckas, utan bara så att de kan misslyckas så värdefullt som möjligt. Verklig samhällskonst är kanske konsten att bygga ett samhälle som misslyckas väl, för att kunna uppmuntra det risktagande som ibland leder vidare till framgångar. Tänk om Sverige blev känt som misslyckandets förlovade land där vi värdesätter och lär oss från misslyckanden snabbare än någon annanstans?

[dropcap]B[/dropcap]engt-Arne Vedin har skrivit mycket och klokt om misslyckandet och lär oss att det inte handlar om att misslyckas eller ej, utan om hur man misslyckas. Helst ska man misslyckas ofta, snabbt och med små kostnader och sedan dela med sig av misslyckandet till andra för ett mer kollektivt lärande. Det var så människan i sitt ursprung tog sig fram i livet och där stammens gemensamma lärande blev grunden för samhällets uppbyggnad och utveckling.
Vi borde ersätta Jantelagen med Vedinlagen och uppmuntra människor att våga ta risker och att pröva nytt. Detta är onekligen en stor utmaning i ett land som Sverige där vi både har en stark Jantelag att brottas med som i och för sig börjar tappa greppet om de yngre generationerna, men där vi också har en utbredd tystnad och ett väldigt stängt klimat på många av våra arbetsplatser. Ledningen uppmuntrar de anställda till att komma fram med nya idéer och våga vara kreativa, men glömmer att förutsättningarna för detta kräver ett klimat där det också är ok att misslyckas. En organisation styrd av rädsla hämmar nytänkande och kreativitet och blir på sikt en orsak till att utveckling och nydanande produkter och tjänster uteblir och företagets affär stagnerar, vilket i slutändan påverkar lönsamheten negativt. Nyckelfrågan är tillit, hur kan vi skapa relationer byggda på tillit som gör att vi vågar kliva fram och hjälpa våra arbetsplatser och vårt samhälle att utvecklas?

Läs artikeln på SVD här–>

0 Kommentarer

Lämna en kommentar

Want to join the discussion?
Dela med dig av dina synpunkter!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.