Ett nytt år och nya löften

[dropcap]V[/dropcap]i har kommit en liten bit in i januari och vardagen har åter blivit vår verklighet. Förhoppningsvis har de flesta haft goda möjligheter till vila, återhämtning och umgänge med nära och kära under de gångna jul- och nyårshelgerna. Möjligheten till distans från jobbet och reflektion kring tillvaron i allmänhet brukar leda till nyårslöften som känns enkla och självklara på nyårsafton men svåra att upprätthålla då vardagen tagit över och vi upplever tidsbrist och brist på motivation för de åtaganden vi några veckor tidigare bestämt oss för. Många nyårslöften hänger ihop med hur vi ser ut, vi vill gå ner i vikt och börja träna för att komma i form – oftast inte för att vi är måna om vår hälsa och hur vi mår, utan för hur vi ser ut och uppfattas av andra.

[dropcap]E[/dropcap]n anledning till att gymmen är överfyllda i början av januari medan det mattas av mot slutet av månaden hänger just ihop med att det är svårt att upprätthålla motivationen för en aktivitet som inte är förankrad i oss själva och i våra egna behov. Därför kan det vara viktigt att reflektera lite över den egna viljan och göra löftet till sitt, som något som man primärt gör för sig själv men som självklart samtidigt kan uppfattas som positivt och bra av andra. Istället för nyårslöften som stannar på den konkreta nivån såsom träning, städning, arbeta färre timmar o.s.v. kan man också unna sig att fundera över vilket tema man önskar vara närvarande till under det nya året. Strax före nyår råkade jag hamna bredvid en bekant på ett flygplan där vi började diskutera detta ämne och hon berättade för mig att hon bestämt sig för att 2014 skulle handla om frihet. Detta stora, existentiella tema kan ju tyckas abstrakt och svårfångat, men om man tänker sig att man har det som en vision och ledstjärna i tillvaron så kan det bli enklare att fatta beslut kring konkreta frågor och göra fler medvetna val.

[dropcap]F[/dropcap]ör henne hade det t.ex. lett till att hon för första gången på flera år bestämt sig för att ta semester och vara helt bortkopplad från jobbet under tiden. Frihet betyder olika saker för olika människor och kan även inbegripa hur vi känner oss i kroppen. Att gå ner i vikt och vara vältränad kan exempelvis ge en upplevelse av frihet som motsats till att vara upptagen av tankar på sin vikt eller sitt utseende som ger upphov till destruktiva tankar och känslor. För dig som blir inspirerad av detta mer existentiella förhållningssätt till nyårslöften finns det mer att hämta under övriga rubriker på bloggen, exempelvis under “Livets sju andliga lagar”.

2 Kommentarer
 1. Camilla says:

  Tack Fredrik för en tänkvärd krönika. Jag gillar verkligen förslaget om att se det nya året i tema av frihet. Det sätter vardagen i perspektiv på så sätt att det ger utrymme att förhålla sig till varje dag på ett helt nytt sätt. Precis som du skriver kan frihet betyda att vara fri att träna, äta sundare och ta semester utan att tänka på jobbet och istället för att göra det för att känna sig bra inför andra ändrar det hela förhållningssättet till att se det som en rätt för sig själv att vara fri att bejaka det man själv behöver för att känna sig mer lycklig.
  Bara tanken att vara fri att vara otillgänglig för alla och envar jämt och ständigt är befriande i sig!

  Jag vill också lägga till temat lugn. Jag skriver bara för att ge lite infallsvinklar och fler tips till andra på detta ämne “nyårslöften”. Jag slogs under jul- och nyårshelgen över hur “dödstrött och utled” jag var på att alltid känna mig stressad över vardagen och hur för mycket stress och utmattning har förstört min hälsa, mitt värde av att finnas till och hur det förmörkar allt jag gjort – till så stor grad att jag förlorat känslan över vad som känns roligt. När t o m det roliga nästan har blivit en belastning, som att handla julklappar – vilket borde vara mysigt, avkopplande och njutningsfullt men istället förvandlats till ett åtagande under tidspress. När barndomens jular som bestod av att jag lackade alla mina julklappar och vek i fina papper och band in med fina tygsnören har blivit till en paketinslagning som kastas ihop närmast i panik till långt in på småtimmarna dagen innan julafton. Till slut kände jag att nu har jag fått nog av alla yttre och inre krav och på ett ekorrhjul som bara snurrar fortare för varje år.

  Min mentala förändring började med en banal sak; jag bestämde mig för att låna ihop pengar att handla den vardagsrumsmatta jag så länge velat ha till mina soffor. I ett trollslag förvandlades mitt hem från känslan av kaos till lugn och stiltje. Helt plötsligt började jag känna en helt annan harmoni när jag var hemma och allt annat blev lättare att hantera, såsom stryka tvätten, rensa bland papper etc. Då kände jag instinktivt att i detta tillstånd vill jag stanna, denna känsla av ro inombords vill jag uppnå varje dag. Så jag gjorde en överenskommelse med mig själv att strunta i vad andra gör och tycker och istället välja att vika det nya året till att uppnå lugn.

  Den nya terminen började med en rivstart genom att jag inom loppet av 5 dagar råkade ut för att bilen gick sönder mitt på landsvägen och fick bogseras med bärgningsbil i mörkret mitt under pågående helgdagar med hyrbil och 7000kr i räkning från bilverkstaden som följd, för att direkt därpå råka ut för att min yngsta son 9 år gammal bröt armen och det blev ambulanshelikopter, akut operation och övernattning på sjukhuset till att jag själv drabbades av magsjuka under sjukhusvistelsen och sen fick genomföra skolstarten liggandes hemma i magsjuka. I normala fall skulle detta framkallat oreda, känsla av kaos och kanske oro men istället lyckades jag behålla en känsla av total lugn och harmoni i kroppen. Jag lyckades med detta helt enkelt därför jag i förväg hade bestämt mig för att jag har ledsnat på ett liv präglat av stress och mitt nya år ska innebära att jag är värd lugn och ro och harmoni. Då är det också inte bara helt OK utan t o m nödvändigt att skala bort det jag inte vill, hinner eller orkar göra för att istället njuta av lugna kvällar med levande ljus, hinna pyssla hemma, gå och träna för att jag är värd den tid det tar, läsa en god bok eller se en film bara för att jag mår bättre. Stressen tänker jag fr o m nu överlåta till alla de andra därute som ruschar förbi, de får blunda och jaga vidare i karriären och alla måsten UTAN mig!

  Svara
  • Fredrik Bengtsson says:

   Tack Camilla för att du delar med dig av hur ditt beslut om att ha distans till tillvarons prövningar kunnat hjälpa dig att behålla lugnet även i situationer av stor stress och påfrestningar. Hoppas att det gått bra med din son och att ni får en lite ljusare forsättning på året!

   Mvh Fredrik

   Svara

Lämna en kommentar

Want to join the discussion?
Dela med dig av dina synpunkter!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *