Finansbranschen leder vägen för etik och miljö i samhället.

Alltsedan Lehman Brothers kollaps 2008 och finanskrisen startade har debatten kring finansvärldens etik och ansvar varit ständigt under luppen. I Sverige har vi haft en het debatt om bonusar och om bankernas rekordvinster i ett samhälle där allt fler blir arbetslösa och andra delar av arbetslivet går på knäna.

På DN debatt kunde vi läsa (24/10) en kritik mot branschen som helhet som formulerades som ”Finansbranschen tar inte ansvar för etik och miljö”. Det är uppenbart att allt fler människor upplever att Finansbranschen borde ta ett mer aktivt ansvar för att påverka våra stora samhällsfrågor i positiv riktning och att man är kritisk mot att exempelvis de svenska AP fonderna endast avsätter ett par tusenlappar av sina förvaltningskostnader till etik- och miljöhänsyn.

Det jag vill lyfta fram i detta inlägg är att något har hänt i samhället och i människors värdesystem som gör att debatten vinklats till att försöka föra ihop ekonomin och hållbarhetsfrågorna i samhället. Hur kan ekonomin användas för att styra utvecklingen i önskvärd riktning? Utan en sammankoppling mellan människors grundläggande behov och värderingar och bankernas stöd till företag och organisationer hade industrialiseringen och det moderna välfärdssamhället aldrig kunnat växa fram. De hundra år av fantastisk tillväxt, välfärd och modernisering som vi haft i vårt land under denna tidsepok skapade en känsla av att människor, arbetsliv och samhälle levde i harmoni med varandra. Successivt har människors behov och värderingar förändrats som en positiv och önskvärd konsekvens av att vi har det så bra.

När vi inte längre måste fundera på överlevanden kan vi orka blicka utåt och se att vi hotas av miljökatastrof om vi inte agerar med ökad medvetenhet och större ansvar för världen utanför vår egen lilla bubbla. Vi har utvecklat ett värdesystem som bygger på omsorg och engagemang för andra som har det sämre och viljan att stötta och hjälpa till är större än någonsin. Tiden är den största bristvaran och hotet för detta engagemang. Just därför är det allt fler som ropar efter att arbetsliv och samhälle tar ett ökat ansvar och att man därigenom får möjlighet att bidra till en bättre värld och ett mer hållbart samhälle. Idag råder en otakt och brist på harmoni mellan människors värderingar och behov och arbetslivets och samhällets strukturer. Om man spetsar till det lite skulle man kunna säga att Människan vantrivs i kulturen. Min bedömning är att det dock inte kommer att gå att stoppa den utveckling som sker bland folket och som växer sig starkare för varje dag som går. Snart kommer även banker och finansbolag att inse att deras framtid, lönsamhet och attraktionskraft ligger i att lyssna på folket och att använda sin kunskap och sin styrka till att finna vägar för att använda ekonomin som styrmedel för att rädda världen. Det handlar om ett mindset och om mod att pröva nya vägar. Vad spännande att se vem som blir först i att se att detta spår innebär nya och betydande affärsmöjligheter!

0 Kommentarer

Lämna en kommentar

Want to join the discussion?
Dela med dig av dina synpunkter!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.