Finns det något i universum som inte kan reduceras till data?

Dataismen som är västvärldens nya religion anser att människor inte består av något annat än algoritmer. Fokus är att förstå hur våra tankar och känslor kopplas till beslutsfattande och ju mer som kartläggs desto större del av livet kan ersättas med Artificiell intelligens (AI).

Utvecklingen går rekordsnabbt framåt och det finns egentligen inte kritisk granskning eller tydlig debatt om de grunder som dataismen är baserad på. Yuval Noah Harari som tidigare skrivit boken ”Sapiens” om människans historia, har i sin senare bok ”Homo Deus” (2015) tagit ett större grepp om utvecklingen framåt och spekulerar kring framtiden på ett sätt som alla människor idag faktiskt borde reflektera över. Detta eftersom människan i alla tider har underordnat sig en högre makt, en religion, som gett ett ramverk till livet som hjälpt människan att tolka, förstå och förhålla sig till livets stora och små frågor.

Just nu lever vi i en tid då vi trott att Gud är död men vi har förbisett det existentiella vakuum som uppstått då människan själv blivit ansvarig för att finna sina svar och att hantera sitt liv. Behovet/längtan efter att lägga detta ansvar i någon annans händer är utbrett och stort och för den stora massan ganska omedvetet. Benägenheten att överlåta allt mer åt tekniken och att underordna sig den kunskap om den egna hälsan, behoven och valen i alla möjliga frågor som insamlad data och AI kan ge är väldigt stort och många välkomnar denna utveckling. Det är skönt när det finns tydliga svar om vad och hur man bör agera som hjälper till att fatta beslut.

Men tänk om datismen anlägger en alltmer förvrängd syn på livet? Kan vi lita på att forskare inom livs- och samhällskunskaperna frågar sig om de missar något när de tolkar livet enbart i termer av databearbetning och beslutsfattande? Tänk om det finns något i universum som inte kan reduceras till data? Vad blir utfallet om icke-medvetna algoritmer en dag överträffar medveten intelligens i alla kända databearbetningsuppgifter – vad skulle hända med människan då?

Harari spekulerar i att dataismen som rådande samhällsparadigm under en tid framåt kommer hjälpa mänskligheten att ytterligare förstärka vår strävan efter hälsa, lycka och makt – vilket innebär att vi lätt blir förförda av denne nye Messias. Priset som vi får betala är att vi överger människan som centrum för livet och ersätter oss själva med data och bioteknik som vi får anpassa oss efter. Men vem är det som styr?

Alla människor borde läsa Harari’s böcker för att få ett grepp om såväl människans utveckling som utvecklingen i omvärlden. Med en sammanhängande berättelse blir vi bättre rustade för att medvetet kunna reflektera och diskutera den rådande situationen och utifrån den göra medvetna val. Ingen vet hur arbetsmarknaden, familjen eller ekologin kommer att se ut 2050 och vi som lever nu har ett ansvar för att vara med och påverka utvecklingen framåt i en tid då ingen annan har svaren.

Utmaningen är att inte falla tillbaka i en passiv hållning i förhållande till den förvirring som uppstår då vi översköljs av information och data och saknar tid och kunskap för att analysera den och på en djupare nivå fundera över vad vi tycker och vad vi vill. För att få hjälp att fokusera föreslår Harari att vi kokar ner de stora frågorna till tre med varandra förbundna processer:

1) Vetenskaperna konvergerar mot en allomfattande dogm som säger att organismer är algoritmer och att liv är databearbening.

2) Intelligens håller på att kopplas loss från medvetande.

3) Icke-medvetna men ytterst intelligenta algoritmer kan snart komma att känna oss bättre än vi känner oss själva.

Dessa tre processer väcker i sin tur tre centrala frågor som Harari uppmanar oss att ta till oss och reflektera vidare kring.

• Är organismer verkligen bara algoritmer, och är liv bara databearbetning?

• Vilket är mest värdefullt: intelligens eller medvetande?

• Vad händer med samhället, politiken och vardagslivet när icke-medvetna men ytterst intelligenta algoritmer känner oss bättre än vi känner oss själva?

2 Kommentarer
 1. Catharina J Söderström says:

  Tack för en välformulerad, genomtänkt och viktig text. Önskar att fler stannade upp för att reflektera och ta sig tid att läsa texter som denna.

  Svara
  • Fredrik Bengtsson says:

   Tack Catharina för ditt inlägg, låt oss hjälpas åt att inspirera de vi möter till att stanna upp och reflektera över sin roll som medskapande till framtiden. Vänligen Fredrik

   Svara

Lämna en kommentar

Want to join the discussion?
Dela med dig av dina synpunkter!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *