”Flytträtt för pensioner bidrar till en hållbar värld”

På DN debatt (21/11) kan vi läsa om diskrepansen mellan människors värderingar och de strukturer som finns Asom bestämmer över hur våra pensionspengar investeras. Konsumenter i dagens Sverige gynnar gärna företag som tar socialt ansvar men marknaden för hållbart pensionssparande är kraftigt underutvecklad, enligt Nationalekonomen Andreas Berg och SPP’s hållbarhetschef Stina Billinger. Deras ståndpunkt är att full flytträtt för pensionspengarna skulle innebära att det samlade kapitalet skulle kunna göra en väsentlig skillnad ur ett hållbarhetsperspektiv.
För mig handlar denna debattartikel om den nya tidsera som jag och många med mig förutspår och som drivs fram av människors grundläggande värderingar. Vi lever i en ny tid där väldigt många människor har behov och värderingar som inte ännu motsvaras av strukturer i arbetslivet och i samhället. Ett grundläggande värde för den stora grupp i samhället som anammat den nya tidens utmaningar och som tar ansvar för framtiden, handlar om hållbarhet och insatser som leder till en positiv påverkan för mänskligheten. Ett uteslutande fokus på den egna vinningen på bekostnad av omvärlden hänger ihop med en förlegad tid. Genom att investera i företag som tar vara på de affärsmöjligheter en hållbar position innebär finns det stora möjligheter att tjäna pengar samtidigt som du gör skillnad. Marknaden kan aldrig särskiljas från konsumenternas behov och värderingar utan är i själva verket styrd därav.
Just nu pågår en intensiv debatt och ett tydliggörande om den stora massans värderingar i vårt samhälle som inte längre lirar med de ekonomiska systemen. Denna trend kan vi även se  i USA där Barack Obamas ekonomiska politik och Wall Street inte går ihop. Den som fått folkets stöd är dock Obama och inte Wall Street vilket bör ses som ett bevis på att marknaden inte kan köra sitt eget race väsensskilt från marknadens och konsumenternas grundläggande behov och värderingar. Att Barack Obama fick det amerikanska folkets förtroende till en fortsatt presidentperiod kommer att skynda på samhällsutvecklingen i en riktning som är förenlig med de behov som dagens upplysta människor och de yngre generationerna har. I Sverige är det oerhört spännande att se vilka banker, försäkringsbolag och andra ekonomiska institutioner och maktstrukturer i samhället som kommer ta ställning och gå i bräschen för denna nya utveckling!

Behovet av en modern och tidsanpassad affärsutveckling som speglar marknaden är akut och förmodligen en av de bästa affärsmöjligheterna just nu. I slutändan blir det de som har makten som avgör. Har de en tillräcklig omvärldsbevakning och en anda av entreprenörskap som ger dem modet att pröva nya vägar eller är de anställda som förvaltare för att bevara den tid som flytt?

0 Kommentarer

Lämna en kommentar

Want to join the discussion?
Dela med dig av dina synpunkter!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.