Hur förbereder vi oss för tiden efter Corona?

Det vore förfärligt sorgligt om livet efter Corona återgick till business as usual. Detta eftersom bristerna i såväl den miljömässiga som i den sociala hållbarheten i samhället och i världen, var alarmerande. Miljökatastrofer, okontrollerat våld, krig och terrrorism, högernationalism och inte minst psykisk ohälsa dominerade nyheterna och tillvaron innan Coronaepidemin fick oss att ändra fokus över natt och vi fick en gemensam yttre och okontrollerbar fiende.

Allt fler upplever att den möjlighet till re-set som världen behöver för att undvika en total kollaps av hela eko-systemet och som Corona orsakat, ger oss tid att reflektera, ställa om och finna vägar för en hållbar väg framåt efter krisen. Många upplever att det lugnare tempot i tillvaron, tiden för reflektion och umgänge med familjen, den ökade solidariteten i samhället, liksom minskade utsläpp och press på naturens begränsade resurser skapar en känsla av lugn och harmoni mitt i allt det jobbiga som krisen innebär. Det vore därför oerhört tråkigt och meningslöst om vi inte nyttjade detta tillfälle till att i grunden ändra vanor och ta ställning för ett mer hållbart liv framöver för sig själv, för sina nära och kära och som samhälls- och världsmedborgare.

Det är utmanande att både behöva förhålla sig till och hantera en pågående kris parallellt med att förbereda sig på en förändrad tillvaro och nya vanor och beteenden på längre sikt. Takten i detta kommer därför att vara olika för olika människor och vara avhängigt graden av påverkan och personligt kristillstånd i det som råder. Ett stort ansvar ligger därför på alla som har ork, möjlighet och förmåga att tänka stora tankar just nu att träda fram och hjälpa till att påverka riktningen framåt genom att visa vägen och därmed bidra till att stoppa de destruktiva krafter som lurar i vassen och som precis som i andra tider av kaos hotar att ta över och leda oss mot mörker istället för mot ljus och utveckling.

Ett överhängande mot i detta finns i vår generella oförmåga att sörja och att släppa taget om saker och ting. Grundläggande förändringar i vanor och beteenden och en djupgående nyorientering mot nya nya förhållningssätt till tillvaron sker för de flesta i samband med betydande personliga kriser som innebär förluster. För att komma vidare krävs det att vi sörjer på riktigt och att vi tvingas in i en sorgeprocess som kräver tid och fokus för att hjälpa oss att acceptera, integrera, släppa taget och finna en ny väg framåt då vi kan leva med det vi förlorat och återgå till livet fullt ut. Detta är jobbigt och samhället vi lever i har lärt oss att hoppa över djupgående processer och springa på i redan upptrampade banor. Konsekvensen av detta är att kriser, sorger och förluster kapslas in vilket orsaker psykiska besvär som t.ex. depression, ångest och utmattningsbesvär, men också att vi fastnar i ett mellanläge där det varken går att gå bakåt eller framåt.

Jag vill därför inspirera till att ta ta dig själv på allvar. Unna dig att vara arg, frustrerad, förtvivlad och allt du känner under denna tid och sörj framförallt att allt det du tyckte om med samhället före krisen och som du inser att du behöver släppa taget om pga dess negativa konsekvenser för din hälsa, för din relation till dina medmänniskor och för klimatet, tillhör historien och inte kommer vara en del av din framtid. När livet står stilla i övrigt passar det utmärkt att sörja och att unna sig att vara i en process. Det är vår kollektiva förmåga till detta som kommer avgöra vår framtid och som kommer visa sig i huruvida vi kommer komma ur krisen och se att vi skapade något meningsfullt av denna tid som kommer hjälpa oss framåt, eller om det endast blev en meningslös time out som bara köpte världen lite mer tid innan en ännu större katastrof kommer tillbaka som svar på mänsklighetens ohållbara vanor och beteenden.

2 Kommentarer
 1. Gunilla says:

  Tyvärr tror jag de flesta kommer leva på som vanligt och dra ner skygglappar Krävs mer för att någon skall förändra sitt liv Kanske med ena benet i graven för egen del kan få någon till förändring Har tyvärr sätt det I min närhet Först måste man ner i det svarta hålet och sen kravla sig upp men krävs mod och inte lätt Har själv varit där men uppe och det är längesen

  Svara
  • Fredrik says:

   Tack Gunilla för ditt inlägg. Håller med dig om att det krävs mycket för att våga och ha förmågan att förändra saker i grunden. Låt oss hålla tummarna för det bästa!

   Svara

Lämna en kommentar

Want to join the discussion?
Dela med dig av dina synpunkter!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.