Ibland mår de olydiga bäst av alla!

I dagens SVD kan vi på insidan läsa en väldigt spännande artikel om Lisbeth Sachs, medicinsk antroplog, författare och senior adviser vid Osher Centrum för Integrativ Medicin vid Karolinska Institutetoch Skaraborgsinstitutet.
Hennes perspektiv och ansats är att lyfta fram hur känslor spelar en viktig roll både för hur vi blir sjuka och vad det är som gör oss friska. Om detta skriver hon bl.a. I sin förträffliga bok “Sjukdom som oordning” som nu kommer i nytryck. Detta holistiska synsätt på människan är efterfrågat och ett led i den nya tiden som markerar att den strikt naturvetenskapliga eran är över. Såväl sjukdom som hälsa har kopplingar till såväl gener, som livsstil  och våra tankar och känslor.

Bild från svd.se

Bild från svd.se

I artikeln berättar Lisbeth bl.a. om en studie som hon gjort där några av dem som fick strikta förhållningsregler för hur de skulle leva för att undvika att insjukna i sjukdom tappade livslusten. En relevant fråga att ställa sig blir därför vart gränsen går för hur mycket vi bör känna till om vad som eventuellt kan hända i framtiden och vad effekten på hälsa blir då vi har en positiv och optimistisk livsinställning? Kan det bli så att vi mäter och kontrollerar för mycket och att vi då ibland skapar ohälsa av något som kanske aldrig hade blivit något problem om vi inte hade haft kännedom om det? Det omvända är så klart också sant.
Som med mycket annat handlar vägen framåt så klart om balans och integration mellan kropp och psyke. Vi behöver se till hela människan och det är detta framtidsorienterande perspektiv som Lisbeth Sachs bjuder på i sin forskning liksom kliniken för integrativ Medicin i sitt arbete. Det ska bli spännande att få ta del av vad som kommer att hända då vi efter 400 års av splittring av synen på människan som å ena sidan kropp och å andra sidan psyke, nu återgår till det som varit självklart för alla människor i alla kulturer sedan urminnes tider innan dess, d.v.s. att vi är ett och ej urskiljbara.

0 Kommentarer

Lämna en kommentar

Want to join the discussion?
Dela med dig av dina synpunkter!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.