Irving Penn – en mästare på att lyfta fram essensen

Sommarens utställning på Fotografiska museet i Stockholm av den amerikanske fotografen Irving Penn är väl värd att ta del av. I tider av komplexitet och tempo där vi lätt ”missar skogen för alla träd” är det befriande att uppleva Irving Penn’s fantastiska förmåga att lyfta fram själva essensen i en personlighet, i en situation eller i en miljö i sina fotografier.

Han fångar arbetarna i samhällets lägre skikt i deras utstrålning av värdighet, på motsvarande sätt som han skalar av det pompösa kring kändisar och kungligheter så att bara deras nakna personlighet träder fram och gör dem till en människa bland andra. Han skapar skönhet av det mest triviala och han har en förmåga att inspirera till att verkligen uppleva det stora livet i det lilla och att därmed se livet med lite nya perspektiv.

En utställning med Irving Penn är en sinnlig upplevelse som har en avstressande effekt på den stressade hjärnan och en påminnelse om att skönheten i livet alltid finns mitt ibland oss. Värt att begrunda är också om det kanske var för att Irving Penn var amatörfotograf och inte skolad och tränad i att betrakta livet på ett förutbestämt sätt och att snurra in sig alltför mycket i själva tekniken på bekostnad av själva motivet och det konstnärliga uttrycket – som han livet igenom behöll förmågan att fånga livet just så som det är vid ett givet ögonblick?

Irving Penn var född 1917 och avled 2009 och tillhörde en generation som inte ägnade sig åt meditation och tekniker för att bli närvarande i nuet. Det går inte att skapa konst som Irving Penn gjorde om man saknar förmåga till naturlig närvaro i nuet och i det som sker. Just däri ligger hemligheten till att bli överraskad och förundrad över livet och att se det sköna och stora i det enkla och vardagliga.

Kultur och Hälsa har ett starkt samband och för dig som känner dig stressad inför semestern och den stundande midsommarhelgen kan jag rekommendera att ta hjälp av kulturen eller av naturen för att låta skönheten som alltid finns runtomkring oss träda fram och öppna dina sinnen.

Glad midsommar

0 Kommentarer

Lämna en kommentar

Want to join the discussion?
Dela med dig av dina synpunkter!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *