Jag klarar mig på 2000 i månaden!

[dropcap]I[/dropcap] DN kunde vi i förra veckan (8/10) läsa om olika personer och familjer som valt en annorlunda livsstil för att prioritera tid framför pengar. Liknande berättelser har vi läst och hört talas om förut; framgångsrika yrkesmänniskor som levt i västerländska storstäder med hög lön, ekonomisk och materiell framgång och samtidigt lidit av stress och brist på tid och utrymme för sig själva och sina existentiella behov. Reaktionen blir till slut radikal, man säljer allt man har och byter helt livsstil till ett enkelt liv på landet där man kan klara sig på lite pengar och har tid över för sig själv, familjen och sina intressen.

[dropcap]Ä[/dropcap]ven om jag både kan förstå och sympatisera med människor som genomför denna typ av drastiska förändringar i sitt liv, vill jag lyfta upp frågan till en högre nivå och reflektera över vad det är som gör att vi inte kan hitta ett sätt att leva väl i vårt samhälle utan upplever att vi måste ta avstånd ifrån det helt och hållet? Det finns en stor massa av människor som lever i västerländska metropoler och som både njuter av bekvämlighet, utbud och stimulans som detta liv erbjuder, men som samtidigt är måna om att leva väl på ett inre plan, inte stressa för mycket och värna om miljön och om tid för sig själva och sina medmänniskor. Tiden är mogen att börja förändra samhället inifrån och försöka skapa hållbara levnadsomständigheter för människor som lever och verkar i samhället och i det arbetsliv som ger grunden för välfärdssamhället. Vi kan tänka nytt och behöver inte längre fortsätta leva på ett sätt som var anpassat efter industrisamhället. Men vem ska förändra arbetslivets och samhällets strukturer så att de blir mer överensstämmande med människors värderingar och drivkrafter om inte vi som faktiskt lever och verkar i det?

[dropcap]A[/dropcap]rbetsmiljö och kultur är inte något som faller ner från himlen som statiska strukturer som vi inte kan förändra. Det är vi människor som formar och skapar kulturen vi lever i och därför behöver vi samla oss och alla dra vårt lilla strå till stacken för att genomföra en förändring på en mer grundläggande nivå, snarare än att se ett avståndstagande från samhället som receptet som ska generera nya lösningar. Vi behöver en ny ”rörelse” i vårt land som liknar Folkhemmet som på ett kollektivt plan födde fram välfärdssamhället, fast idag handlar det om nästa steg, om fortsättningen på Folkhemmet där värden av mer andlig och medmänsklig karaktär står i fokus.

Läs artikeln på DN här–>

2 Kommentarer
 1. Camilla says:

  Charlie Söderberg och Lennart Göthe har skrivit en ovanlig bok “Ett rikare liv! en bok om din tid och dina pengar” (2006) på så sätt att den handlar om hur man förenar och hittar sin egen balans mellan ekonomi och meningsfullhet i livet. Boken handlar om vår tids största bristvaror – tid och pengar. Jag vill rekommendera denna bok i verklig konkret levnadskonst! För alla oss som önskar leva fullt ut, kunna välja själva var vi trivs att bo och vill känna harmoni och som inte längre vill behöva avstå från ett meningsfullt liv för att överleva ekonomiskt. Författarna menar att det går att hitta kreativa lösningar kring hur man hanterar sina resurser – tid och pengar – än att enbart sälja den ena resursen för att få den andra, och boken är en källa till inspiration. Boken tar just upp hur man ska kunna kombinera de tre grundläggande behov som vi alla delar; att må bra fysiskt, att må bra mentalt och att må bra ekonomiskt. Det är sant att om vi vill uppleva frihet i livet så måste vi ha det bra på alla tre områden i livet och det går inte att försaka det ena till fördel för det andra. Författarnas syn är att det måste vara fullt möjligt att kombinera mera andlighet och mental harmoni med att samtidigt ha kontroll över sin ekonomi, och att få människor inser att dessa världar måste samverka för att leva det liv man älskar och att älska det liv man lever…

  Kanske måste man börja med att rannsaka sitt eget liv?! Vilka prioriteringar är viktiga för mig själv? Är det rädslan som styr och vem styr egentligen mitt eget liv – är det jag själv eller följer jag bara den stora massan? Går det att blanda livet på ett annat sätt? Det verkar rimligt att man ska kunna ta hand om sina barn och ägna sig åt familjen och vänner men samtidigt överleva ekonomiskt utan att duka under, om det inte fungerar är det något grundläggande fel i arbetslivets struktur. Borde det inte vara möjligt att ha tid tillräckligt för att njuta av livet, kunna unna sig att ta för sig av storstadens utbud och valmöjligheter men samtidigt ta ansvar för miljön och visa omtanke om andra människor – SAMTIDIGT!?

  Att läsa boken löser inte hela samhällets struktur i grunden, men en god början är att börja med sig själv!

  Du har rätt att alla behöver dra vårt strå till stacken för att faktiskt påverka det samhälle vi själva har format, så att arbetslivet, kulturen och miljön verkar i den riktning som vi själva väljer. Det är just vi som lever här och just nu, och det är vår skyldighet att ta ansvar för en riktning som vi medvetet vill ha.

  Fortsatt trevlig vecka! Camilla

  Svara
  • Fredrik Bengtsson says:

   Tack Camilla för ditt inlägg och för boktips som kan hjälpa oss vidare i dessa viktiga funderingar om hur vi förenar ekonomi och meningsfullhet i våra liv! Hälsningar Fredrik.

   Svara

Lämna en kommentar

Want to join the discussion?
Dela med dig av dina synpunkter!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.