Jag vill känna mig som farmor

”Ibland lägger jag mig på rygg i sängen utan dator, mobil och tidning. Och så ligger jag där i tystnaden och känner mig som farmor.” Lisa Näs, reporterpraktikant på DN har skrivit en tankeväckande reflektion kring vår tids brist på tystnad och vila genom att ta avstamp i sin farmors verklighet då hon var ung. Farmor studerade också i sin ungdom men utbudet av tidningar, TV-program och allt som hon förväntades hålla sig uppdaterad med för att hänga med och vara någon att räkna med, var väsentligt begränsat. Det gick bra att lägga sig på sängen en stund på kvällen och smälta dagens intryck utan att göra något särskilt. Tankarna fick gå i sin egen riktning och bildade mönster och sammanhang som hjälpte till att sortera ut det viktiga från det oviktiga och att ange riktningen framåt.

En stor del, kanske den främsta anledningen till vår tids stressproblematik, handlar om att vi omges av en konstant stimulans av intryck och egna och yttre krav och förväntningar på vad vi bör göra för att duga som vi inte har lärt oss att hantera. Vi fyller dagarna med aktiviteter och tankar kring allt som måste göras, men även det roliga och inspirerande som vi gärna vill hinna med. Varje dag känns för kort och känslan av otillräcklighet och att aldrig hinna med är en ständig följeslagare. När kvällen kommer och vi helt enkelt måste släcka lampan för att få några timmars nattsömn snurrar tankarna på för fullt och i avsaknaden av yttre stimuli börjar känslorna att ta plats. Allt det där som vi inte hann känna under dagen och alla intryck som inte hjärnan hunnit sortera tar nu sin givna plats. Den stund på dagen av vila som farmor hade som ett naturligt och oreflekterat inslag i sin vardag har vi nu förlagt till natten då vi behöver vår nattsömn. Störd sömn gör att vi blir trötta, orkar mindre och en negativ spiral av stressymptom börjar ge sig tillkänna och växer för allt fler till en stor snöboll som inte stoppar förrän den når väggen.

Tänk vad bra att då läsa Lisa Näs kärnfulla och insiktsfulla reflektion till farmor och sätta detta i relation till det egna livet här och nu! Det går att stänga av TV-n, det går att låta bli att svara i telefon och det går att pröva att lägga sig ner en stund och bara låta tankarna fara och flyga högt och lågt i sin egen riktning utan att det måste ha hänt något särskilt. Det är dags att vi börjar ”arbeta” med att sortera ut vad vi faktiskt anser oss behöva lära oss, vara uppdaterade på och känna till och att vi inser att livet inte går under om vi missar en TV-serie som alla andra ser eller om vi inte alltid hinner hänga med vad som händer ute i den stora världen. I en värld som saknar gränser finns den totala friheten. Människan behöver gränser för att överleva och kunna leva ett friskt och meningsfullt liv och just därför behöver vi alla lära oss att hitta och att sätta våra egna gränser till vad vi ska ”äta av det ständigt uppdukade smörgåsbordet” och vad vi ska avstå ifrån. Det finns inget facit eller någon klok förälder som hjälper dig. Det är upp till dig själv att finna din egen väg, kanske kan tankarna på farmor vara en hjälp att hitta rätt?

0 Kommentarer

Lämna en kommentar

Want to join the discussion?
Dela med dig av dina synpunkter!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.