”Jobbet går bra – men jag har svårt att hitta mening i livet”

Många människor och i allt yngre åldrar uttrycker en känsla av tomhet och meningslöshet trots att allt är bra på ytan och det inte finns något direkt att klaga på. Jobbet och karriären går bra, ekonomin blomstrar, man har en vacker och kärleksfull partner, stort socialt nätverk och god hälsa. Ändå känner man sig ensam och upplever en tomhet i tillvaron. 

Dessa känslor handlar om en existentiell tomhet och går inte att bota med praktiska lösningar. En vetenskaplig förklaring till tillståndet är att den s.k. Habitueringseffektenkickat in vilket betyder att du har vant dig vid den nivå du lever ditt liv på och att förvaltningen av detta inte räcker för att ge dig det du behöver för känslan av livstillfredsställelse. 

Det handlar inte om otacksamhet eller om att du är bortskämd. En mer adekvat förklaring är att dina livsbetingelser har lett fram till en känsla av trygghet och stabilitet som gör det möjligt för dig att vidga dig och fundera över hur du kan bidra till värden som tillför gott till andra. Lyckoforskningen visar att vi mår som bäst när vi gör saker för andra och när vi är på väg mot ett mål. ”Mitt i livet” kriser handlar ofta om att vissa mål blivit uppfyllda som t.ex. karriär, familj och materiella behov och att man inte förmår sätta nya mål utan fortsätter med mer av samma. Detta blir en rundgång som på sikt kan skapa oro, stress och på sikt mer depressionsliknande symptom och besvär. I brist på förståelse och verktyg i hur den existentiella krisen bör hanteras är det lätt och tacksamt att döva sig med arbete och aktiviteter för att slippa tänka och känna. Utmattningen lurar runt hörnet och blir för många ett nödvändigt stopp som tvingar till djupare reflektioner och omställning i livet för att återfå hälsa och livstillfredsställelse. 

I takt med att levnadsstandarden och medellivslängden ökar, desto mer existentiella kriser kommer vi att möta. Det är ingen sjukdom och inget som går att medicinera bort, istället bör vi se detta som en naturlig följd av att livet ger oss möjligheter att orka och kunna bidra till en mer hållbar värld och att engagera oss i att hjälpa andra, att bidra till gott för vår omvärld och för världen. Det spelar ingen roll om du som Bill Gates kan ge miljarder för att utrota fattigdomen i Afrika, om du hjälper en äldre person med att handla och bära hem varor eller en flykting att lära sig språket. Poängen är att ge av dig själv på den nivå och det sätt som fungerar för dig. Det är detta som är vägen ut ur existentiella tomhetskänslor och som kan erbjuda ett alternativ till utmattning och depressioner om vi förmår agera och öppna oss för nya perspektiv som en mer naturlig del av livets flöde. 

Utmaningen på övergripande nivå handlar om att tolka dessa känslor och upplevelser som något som vi bör bejaka, ta på allvar och agera på för att känna oss friska, levande och få uppleva en hög grad av livstillfredsställelse, i en tid och i en värld som istället vill lägga locket på och medikalisera själens rop på utveckling och expansion. 

0 Kommentarer

Lämna en kommentar

Want to join the discussion?
Dela med dig av dina synpunkter!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.