Jobbsökare får stöd för själen

”[dropcap]A[/dropcap]rbetslös men inte värdelös”.
Detta är titeln på en ny bok av Beate Möller och Nina Jansdotter. Ansatsen i boken är att lyfta fram frågan hur vi själsligen klarar av arbetslösheten? Hur påverkas du som människa av att vara arbetssökande? Hur behåller du din framtidstro och självkänsla när du trots ansökning efter ansökning inte ens blir kallad på jobbintervju?

[dropcap]D[/dropcap]et är lätt att arbetssökandet och upprepade nej eller till och med helt utebliven respons tär på självkänslan, vilken ofta är avgörande för att du ska kunna ge ett bra intryck och ha chansen att få jobbet som du gärna vill ha. För många är identiteten, vem du är [pullquote align=”right”]Självhjälpsböcker i all ära men respektera att det inte går att bygga upp en stabil självkänsla enbart genom att du lär dig att tänka ”rätt”.[/pullquote]dessutom väldigt nära knuten till ditt yrke och vad du gör. Att förlora jobbet och vara arbetslös innebär då att du förlorar dig själv och lätt ramlar in i känslor av värdelöshet och depression. Den energi du utstrålar om du tappat tron på dig själv och fastnat i känslor av att inte duga eller passa in, kommer att ha en negativ effekt på dina chanser att hitta ett nytt jobb eftersom låg självkänsla lyser igenom även vid ett perfekt yttre. I detta läge räcker det inte med en jobbcoach som stöttar i att skriva CV och hjälpa dig att hitta jobbannonser. Det krävs något mer som hjälper dig att fånga upp dig själv och dina djupare behov.

[dropcap]D[/dropcap]en aktuella boken tror jag kan vara en god hjälp på vägen som bidrar med perspektiv och nya infallsvinklar. Att arbeta med sin självkänsla mer på djupet kräver dock ett strukturerat psykoterapeutiskt arbete som man inte ska förenkla eller kräva av sig själv att man borde klara av lättare eller bättre. Självkänslan är själva grunden vi står på och den har grundlagts i barndomen i relation till våra närmaste. Att förändra den inre bilden av vem vi är är därför inte enkelt utan kräver verkligen både att man är motiverad och att man får rätt professionell hjälp. Att få den hjälpen och att bygga upp dig själv så att du står stadigare på jorden och i livet kan vara den bästa investering du kan göra i ditt liv. Ett liv som bygger på att du känner och utstrålar att du tycker om dig själv och att du är nöjd med dig själv, jämfört med att du plågas av känslor av värdelöshet och tvivel på att du duger, är två helt olika liv. Självhjälpsböcker på detta tema i all ära men respektera att det faktiskt inte går att bygga upp en stabil självkänsla enbart genom att du lär dig att tänka ”rätt”. Annars är det lätt att du slår ner på dig själv för att du inte lyckas med det heller…

Läs ett utdrag ur boken här–>

 

0 Kommentarer

Lämna en kommentar

Want to join the discussion?
Dela med dig av dina synpunkter!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *