Livets storhet finns i det lilla….

Vi kliver nu in i den efterlängtade semesterperioden då sommaren står i sin mittpunkt. Förväntningarna på semestern är höga hos de flesta och det blir lätt en tävlan om vem som har den häftigaste resan eller upplevelserna att se fram emot.

Detta kan eventuellt addera ytterligare känslor av prestationskrav och höga förväntningar som gör att semestern inte blir så vilsam som man skulle behöva. Det är då det blir viktigt att inse och att agera som att man faktiskt har ett fritt val att välja hur man vill förhålla sig till omgivningens förväntningar och till rådande trender och upplevda måsten.

En sann inspirationskälla till detta förhållningssätt till livet där man själv tar makten över sin situation och gör fria val kring hur man vill leva sitt liv, är min gode vän x som efter att ha varit ovanligt otrendig nu kliver in i en tid då han genom sin person och sitt sätt att leva börjar bli en förebild och en trend – bara genom att vara sig själv.

En dag då han var i 30-årsåldern bestämde han sig för att kliva bort från sin framgångsrika karriär och sitt hektiska liv i en europeisk metropol för att söka sig till ett enklare liv där han kunde leva mer utifrån känsla och spontanitet. Han packade en liten väska och satte sig på sin motorcykel och började köra utan att ha bestämt sig för något mål.

En dag hamnade han i en by i Sydeuropa där han kände att han ville stanna. 10 år senare bor han fortfarande kvar i denna lilla by där livet kretsar kring den enkla livsglädje som kännetecknar vardagen i de varma länderna kring Medelhavet där maten är sagolik, vinet billigt och gott, solen skiner och havet är lätt svalkande. Umgänget med vänner på den lokala bykrogen tillhör vardagen och ingen vet riktigt vad det betyder att känna sig ensam.

På sommaren då turisterna strömmar till min gode väns stillsamma by tycker han att det är skönt att dra sig undan vimlet på helgerna. Då brukar han och hans sambo packa sin lilla husbil med det mest nödvändiga och efter en halvtimmes bilfärd parkerar de bilen framför havet och evigheten på en plats dit inte turisterna hittat än. Där stannar de till söndag eftermiddag och begrundar havet, livets enkla sötma och känner hur stressen rinner av dem i takt med havets lugnande och rytmiska vågor.

Min vän brukar prata lyriskt om detta enkla och billiga vardagsnöje och eftersom han är en oerhört berest person som flängt runt större delen av jordklotet i jakt på upplevelser och stimulans, är det härligt att uppleva hans genuina tillfredsställelse över denna enkla utflykt som innehåller essensen i allt det som gör livet vackert att leva. Han brukar säga att två dagar i denna enkla stillhet i naturen känns som att man haft semester i ett par veckor.

Han har inte längre något behov av att resa någonstans och när semesterperioden kommer behöver han inte ägna sig åt planering eller i jakt på upplevelser som syftar till att ge en känsla av mening och inre lugn. Han har redan hittat sitt paradis på jorden och han väljer aktivt att vara nöjd med det.

Med dessa rader som syftar till att påminna om att det vi söker ofta finns i vardagen och i det lilla livet , hoppas jag ta ner en del av den stress och press som en del kan känna inför denna härliga period av året. Fundera på vad du själv behöver för att ladda batterierna och gå inte vilse i vad andra önskar eller vad man borde göra på semestern. Öva dig i att göra just det som du behöver, även om det innebär att göra i stort sett ingenting. Det är den egna upplevelsen och friheten att under några veckor kunna få göra det man själv vill som är viktig, oavsett om det innebär att vara hemma eller att resa till något spännande resmål. Det är bara du som vet vad som är rätt för dig och vad just du behöver.

Glad sommar och trevlig semester!

2 Kommentarer

Lämna en kommentar

Want to join the discussion?
Dela med dig av dina synpunkter!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.