Läkare med gränser

Den psykiska ohälsan i Västvärlden och i Sverige fortsätter öka och nya larmrapporter om ungas psykiska hälsa är chockerande alarmerande. Äntligen har vi dock nått fram till en punkt då forskningen hjälper oss att skilja på vad som är psykisk sjukdom (som inte ökar) och psykiska symptom orsakade av en ökad obalans mellan människans behov och arbetslivets och samhällets strukturer (som ökat lavinartat). Det var denna obalans jag upptäckte när jag genomförde en Fenomenologisk studie i Sverige för 20 år sedan genom djupintervjuer med män och kvinnor i 30-årsåldern som utvecklat depression och utmattningsbesvär som en konsekvens av denna diskrepans.

Mitt svar på detta blev att utveckla ett Rehabiliteringsprogram benämnt Livsplanering som baseras på att hjälpa människor att utveckla resiliens och en personlig hållbarhet istället för att utveckla psykiska hälsobesvär. Givet de fantastiska resultat i tillfrisknande och personlig utveckling hos deltagarna som jag i egenskap av psykolog och programansvarig fått erfara genom åren, har jag aldrig tvivlat på det riktiga i detta perspektiv på utvecklingen av den psykiska ohälsan i vårt samhälle. Däremot har jag upplevt att jag varit ganska ensam om min uppfattning och mitt perspektiv på dessa frågor och att det omgivande samhället inte speglat detta överhuvudtaget. Det är därför en stor lättnad att se att tiden nu är mogen för samhällets strukturer att inse att vi lever i ett paradigmskifte där den epidemi av psykisk ohälsa som vi lever med inte bör betraktas som ett individproblem som kan botas, utan som ett friskt budskap från folket om att vi vantrivs i den kultur som det gamla samhällsparadigmet handlar om. Det livet genererar meningslöshet istället för mening av det enkla skälet att vi lever i en ny tid med nya utmaningar som kräver nya förhållningssätt till livet, och ett liv utan mening är inget liv värt att leva.

För den som är intresserad av att ta del av en aktuell debatt om dessa frågor rekommenderas det upplysande TV-programmet:

Ekdal och Ekdal – Psykisk ohälsa i SVT Play

https://www.svtplay.se/video/20887836/ekdal-och-ekdal/ekdal-och-ekdal-sasong-1-26-feb-20-00?cmpid=del:em:20190812:psykisk-ohalsa:pla:lp

Den 23e september kommer vi även att lyfta dessa frågor på Clarion Choice då vi fokuserar på mål 3 av FN’s Globala Mål som handlar om Hälsa och Välbefinnande.

Varmt välkommen!

4 Kommentarer
 1. Annika Dopping says:

  För en som älskar pionjärer ned kunskap som verkligen gynnar mänskligheten dyker nedanstående berömda citat osökt upp:

  “Det finns en sak som är starkare än världens alla arméer, och det är en idé vilkens tid är inne”.
  Victor Hugo

  Måtte vi mycket snart få chans att sprida dina värdefulla erfarenheter till många människor via lämplig plattform!

  Svara
 2. Annika says:

  hej. hörde någon av er Radio reportaget (P1) om en NGO som startat samtalsgrupper i afrika,för förbättrad mental hälsa. såklart med MYCKET GOTT resultat. tyckte det liknade LIVSTEGEN som Olle Carlsson lanserat i Sverige. det kunde bli plattform att fortsätta bygga på. Internationellt och nationellt. tillsammans. ingen människa är en Ö. annika på björkÖ

  Svara

Lämna en kommentar

Want to join the discussion?
Dela med dig av dina synpunkter!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.