Människan är mätt och ensam

[dropcap]”[/dropcap]Genom att återvända till länder i Asien och Afrika där han tidigare bott knyter Lasse Berg ihop sin populära Kalaharitriologi. De senaste 50 åren har varit lika omvälvande som jordbruksrevolutionen, säger han i DN (15/3).

Som 23 årig avhoppad stridspilot gav han sig ut i världen och skildrade  60-och 70-talens Asien som präglades av Vietnam, krig, diktatorer, folkmord i Kambodja och fruktansvärd fattigdom. Det var osannolikt att föreställa sig någon positiv framtidsbild. Då han på 90-talet återvände till Asien och sökte upp de människor han intervjuat 30 år tidigare hade de forna barnarbetarna blivit egna företagare, slumområden hade fått affärer, folk var bättre klädda och husen hade blivit moderna och bekväma. På 70-talet var det självklart att Asien var dömt, ingen förutsåg någon tillväxt. Lasse Berg insåg med egna ögon att han hade haft fel och att människors liv faktiskt hade förändrats i grunden.

[dropcap]D[/dropcap]et hade skett ett paradigmskifte. När han på 60-talet frågade en indier om dennes livsdrömmar fick han alltid till svar: ”Vi har alltid varit fattiga och kommer alltid att vara det.”. I västvärlden föddes tanken att människan äger sig själv i samband med franska revolutionen 1789 men resten av världen har upptäckt denna grundläggande frihet först under de senaste 50 åren.

När människan upptäcker att jag äger mig själv, jag har rätt till ett bättre liv, att äta lika bra som rika i Indien eller i Sverige då får man helt nya krav på tillvaron och det har drivit fram den ekonomiska tillväxten i Asien, som vi ser att även Afrika står inför.

[dropcap]V[/dropcap]ad som tycks sprida sig lika snabbt i världen som tillväxten enligt Lasse Berg är en ny form av ensamhet och olycka skapad ur klyftan mellan vår inre, uråldriga natur och det nya samhällets krav. I statistiken syns det bland annat i att ensamhushållen ökar. En amerikansk undersökning visar att för 20 år sedan hade varje individ i genomsnitt tre personer att prata med om viktiga saker. Idag är det två och var fjärde individ har ingen alls. En annan undersökning visar att 38% av Europas befolkning lider av mentala störningar.

Mättare och ensammare, den globala ekonomins baksida är att mänskligheten delats upp i sju miljarder öar. Om grundtillhörigheten på savannen var självklar måste den idag erövras varje dag. Idag söker vi denna tillhörighet och identitet via gemenskapen med andra som vi umgås med virtuellt men det är en skör gemenskap som bara kan fylla en liten del av våra behov. Lasse Berg påminner oss om att vi också behöver se in i varandras ögon, röra, känna dofter och vila i att jag duger som jag är. Jag måste inte lyckas varje dag för att överleva och slippa bli övergiven.

0 Kommentarer

Lämna en kommentar

Want to join the discussion?
Dela med dig av dina synpunkter!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.