Mänsklighetens ödesfråga

När Coronapandemin dominerar nyhetsflödet liksom våra egna tankar, är det lätt att glömma att det samtidigt pågår processer som ställer mänskligheten inför verkliga ödesfrågor. En av våra största tänkare, den israeliska historikern och filosofien Yuval Noah Harari, kan som få bringa klarhet i dessa komplexa frågor som vi alla behöver bli medvetna om och förhålla oss till.

Jag rekommenderar alla att ta del av nedanstående podcast; “Two Million Years in Two Hours” , där Harari hjälper oss förstå att vi lever i en tid där den kanske största utmaningen är att vi som människor till stor del är formade och fungerar på ett sätt som vi gjort sedan mänsklighetens början, vi lever med institutioner som utvecklats under Medeltiden och har en teknologi som våra hjärnor och vårt medvetande inte kan greppa.

Dessa förhållanden förklarar en hel del problem och utmaningar som vår tid präglas av som har konsekvenser för vår hälsa, för demokratin, för miljön m.m. Den verkliga ödesfrågan är att vi står på randen till att låta teknologin ta sig in i våra kroppar där AI (Artificiell Intelligens)har förmågan att ge oss total tillfredsställelse och förutsägbarhet i livet men också potentiellt att ta över kontrollen så att vi blir totalt beroende och förslavade under en teknik som ingen människa har ett medvetande som räcker till för att förstå och greppa.

Det bästa med Harari’s podd är att den vänder på många av de “självklara sanningar” som florerar kring AI och att han vägleder oss till en högre medvetenhet och en sund problematisering av vilket förhållningssätt vi vill och bör ha till tekniken och till människans autonomi och fria vilja att utforska, skapa och utveckla sitt liv – förutsättningar som nu en gång för alla står på spel och som vi riskerar att förlora för alltid.

 

0 Kommentarer

Lämna en kommentar

Want to join the discussion?
Dela med dig av dina synpunkter!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.