Meningen med livet

“Av alla frågor om vår existens är den viktigaste frågan: Vad är meningen? När vi tappar bort meningen i livet handlar det alltid om en förslut av ett existentiellt perspektiv. Känslan kan komma snabbt: Arbetet, skolan eller våra relationer betyder inte längre något, när konsumtion och framgång inte ger något, eller när närheten till döden och lidande ställer från om vad som är meningen på sin spets.

Å andra sidan kan frågan vara vilande under lång tid och bara sakta nå medvetandet, men då drabba oss på ett sätt som påverkar hela vårt liv. Den som inte hittar ett personligt svar på en så grundläggande fråga kan fyllas av inre tomhet, känna sig vilsen och till och med drabbas av hopplöshet.

Men vi är inte offer för vår känsla av tvivel och brist på mening. Ett meningsfullt liv beror till stor del på oss själva och de förutsättningar vi har. I teorin är det möjligt att finna mening i alla livssituationer. Därför kan man säga att brist på mening är en form av mening: det uppmanar oss att titta närmare på vad som verkligen betyder något för oss, att hitta ett bättre sätt att existera.”

Alfried Längle, professor i psykoterapi och Viktor Frankl´s närmaste medarebetare

0 Kommentarer

Lämna en kommentar

Want to join the discussion?
Dela med dig av dina synpunkter!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.