Miljoner svenskar vill ha mer lugn

Två miljoner svenskar drömmer om att ta det lugnare, de skulle vilja varva ner och prioritera annorlunda i livet enligt en Inizio-undersökning som nyligen genomförts. Enkäten är en del av boken ”Ta det lite lugnare” av journalisterna Sigge Ennart och Olof Brundin som båda arbetade som chefer på hög nivå innan de bytte liv.

Efter två decennier av en växande epidemi av utbrändhet är det naturligt att människor börjar omprioritera sina val och börjar reflektera över vad som verkligen betyder något i livet. Länge har yttre framgång, prestationer och status styrt människors beteenden och varit starkt knutna till känslan av mening och värde. I jakten på detta är det många som istället för högre lycka fått uppleva en allt tilltagande känsla av tomhet och meningslöshet. Ett lyckligt liv handlar i grunden om att vara sann mot sig själv och att värna om de grundläggande behoven i livet för sig själv och sina närmaste. Om vi inte upplever lycka och mening trots att vi har allt betyder det att något viktigt fattas oss på ett existentiellt plan. Då spelar det ingen roll vad vi gör eftersom ingenting kan kompensera för en själslig nöd annat än att vi lyssnar på dess budskap och agerar för att finna en lösning.

Å ena sidan är det naturligt att många människor vill förenkla livet och komma tillbaka till en hållbar vardag med närvaro till sig själv och sitt liv som grundläggande värden. Samtidigt lever vi i en tid vars utmaningar och hot för framtiden är så alarmerande att det är viktigt att vi agerar och engagerar oss snarare än att vi drar oss undan till en stilla tillvaro på landet och låter världen brinna upp om den så vill. Under 1950 talet och decennierna som därpå följde handlade livet om en stor och ljus framtidstro där Folkhemmet bidrog till att människors ständiga oro och kamp för livets nödtorft byttes till ett hopp om att livet var tryggt och gott att leva och att allt skulle ordna sig till det bästa. För många gick det att koppla av på fritiden då stämpelklockan ringde och berättade att nu var arbetsdagen slut och man skyndade hem till det väntande middagsbordet som hemmafrun ägnat kärlek och omsorg om under tiden. Allt hade sin plats och alla hade sin roll i ett smidigt samspel som åtminstone på ytan såg trevligt och balanserat ut.

Idag ser livet väldigt annorlunda ut och själva demokratin i vårt samhälle är i fara. Om vi inte snabbt finner hållbara lösningar på miljöfrågan står vi inom en nära framtid dessutom inför ett hot om hela jordens framtida existens. I ett sådant läge är det svårt att se att lösningen är att vi som lever nu bör koppla av och ta det lugnt. Någon måste göra jobbet och det kommer varken att gå att rädda demokratin eller skapa hållbara former för liv på jorden om vi som lever nu tänker att det är någon annan som får lösa dessa globala problem. När Folkhemmet befann sig i början av den kollektiva folkrörelse som den blev var människor också trötta och slitna och längtade efter lugn och ro. Men istället kavlade man upp ärmarna och engagerade sig lokalt och i sin vardag i de frågor som krävdes för att hjälpa samhället att utvecklas på ett sätt som gav förutsättningar för ett bättre liv för alla.

Hållbarhet börjar och slutar med dig själv. Därför är det av största vikt att vi finner former för och tar ställning för vår personliga hållbarhet innan vi engagerar oss i något annat. Den sociala hållbarheten och miljöfrågorna kan vi däremot inte strunta i eftersom både problemen som vi lever med idag och dess lösningar skapas av människor och våra beteenden. På så sätt skulle man kunna säga att potentialen i de två miljoner människor som längtar efter ett lugnare liv är väldigt stor under förutsättning att den förändring de önskar handlar om att ställa om sitt liv från meningslösa aktiviteter och jakt på yttre status till förmån för ett ökat engagemang för ett hållbart samhälle och en hållbar värld. Få saker ger sådan kraft, lycka och känsla av mening som att gå upp i något större än oss själva där det högre syftet som man engagerar sig i och strävar mot ger en inramning till det egna livet och de dagliga gärningarna som ger perspektiv på vad som är viktigt och som skyddar mot psykisk ohälsa. Det är inte alltid mer vila som är svaret på trötthet, ibland är det ett riktat engagemang, ett sammanhang och känslan av mening som ger energin tillbaka.

0 Kommentarer

Lämna en kommentar

Want to join the discussion?
Dela med dig av dina synpunkter!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.