Mindful parenting

Mindfulness – medveten närvaro i nuet, har det skrivits mycket om på senare år. Många känner till att denna urgamla buddistiska meditationsteknik under den senaste decennierna gjort sitt inträde i västvärlden i ny anpassad form som benämns Mindfulness. Detta är en utmärkt teknik och hjälp för många att hitta en motkraft till stressen och pressen i tillvaron som gör det möjligt att hitta ett fokus med sig själv och i det liv man lever som leder till lägre puls och en känsla av kontroll. Mindful parenting är ett begrepp som spridit sig alltmer till stressade föräldrar som upplever att de inte hinner med eller har konfliktfyllda relationer med sina barn.
I DN kunde vi t.ex. nyligen läsa en artikel på detta tema (18/11) där livet för småbarnsföräldrar med bristande balans i tillvaron illustreras på ett sätt som många kan känna igen sig i. Livet beskrivs som ett skenande tåg med en mängd olika sysslor som måste utföras och som gör att utrymme för närvaro med sig själv och sina närmaste prioriteras bort. Mindful parenting innebär ett förhållningssätt till tillvaron som kan vara till hjälp för de som upplever att familjelivet snurrar alldeles för fort. Många barn mår dåligt för att de har föräldrar som brister i närvaro och som inte ger dem det de behöver, vilket många föräldrar mår dåligt av i sin tur. Viljan finns men man får inte ihop det.


Det blir alltmer vanligt att föräldrar går på kurs för att lära sig att agera som föräldrar och mindful parenting kan ses som ett exempel på denna nya storstadstrend. På ett sätt kan jag känna mig glad över dessa initiativ som kommer de skyddslösa barnen till gagn och som hjälper föräldrar att må bättre och att bli mer närvarande med sig själva och till livet i stort. Samtidigt kan jag inte låta bli att reflektera över det faktum att det naturliga i tillvaron faktiskt är att vara närvarande med sina barn och med sina närmaste och att det finns något paradoxalt med att vi måste gå på kurs för att hitta tillbaka till våra naturliga instinkter och till den självklara enkelheten i tillvaron som på många sätt handlar om sunt förnuft och magkänsla. Vi behöver stöd och hjälp att leva väl i västvärldens hektiska tempo och dessa initiativ att ta vara på livet och att hitta den livsviktiga närvaron med sig själv och barnen är initiativ i rätt riktning.
Viktigt dock att fundera över hur många nya aktiviteter vi kan och behöver lägga till i ett redan fulltecknat schema för att hinna gå på kurs så att vi kan lära oss att ta det lugnt, att andas och att faktiskt se och lyssna på våra barn som finns omkring oss. Själva poängen med Mindfulness handlar om att nå fram till ett sätt att leva närvarande, vilket ibland handlar om att ta bort och att rensa undan snarare än att lägga till och komplicera…

0 Kommentarer

Lämna en kommentar

Want to join the discussion?
Dela med dig av dina synpunkter!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.