Mindfulness och självhälp räcker inte!

Mindfulness och självhjälp räcker inte. För att förhindra allvarlig utbrändhet krävs mer drastiska åtgärder, säger professor Torbjörn Åkerstedt.”Ju längre tid man låter det pågå, desto längre tid tar det att komma tillbaka.”

Problemen med stressrelaterade sjukdomar fortsätter att öka. I mars 2016 publicerade Arbetsmiljöverket en rapport som visade att antalet anmälda arbetssjukdomar på grund av bland annat hög arbetsbelastning ökat med 70 procent på fyra år.

-Det stämmer överens med våra bedömningar. Vi har sett en stadig ökning sedan början av 2000-talet. Ett tag verkade det ha avstannat, men ökar igen, säger Torbjörn Åkerstedt, professor och föreståndare för Stockholm Stress Center (DN 2/6 2016).

Vad ökningen beror på är svårare att svara på. En teori är att stressen ökar när ekonomin går bra, och förväntningar och krav på prestation stiger. Jag tror som jag framfört i många tidigare inlägg att stressproblematiken i vårt land inte primärt hänger ihop med att vi arbetar för många timmar utan att vi befinner oss i en brytningstid där vi tack vare att vi har det så bra, nu behöver expandera oss själva i ett mer andligt avseende. När man är mätt och belåten för egen del kan man börja fundera på att dela med sig till andra och det uppstår också nya utmaningar som handlar om sökandet efter mening och innehåll. Att arbeta, göra karriär och tjäna pengar är en upptrampad väg som skapat både välstånd för samhället, för företagen och för den enskilde individen alltsedan vi trädde in i industrisamhället och fick en marknadsekonomi. Att lyckas med det projektet innebar att man fick ett kvitto på att vara en duglig och lyckad person och därmed kunde man vara nöjd.

Idag är detta ingen utmaning för de flesta längre och just därför blir inte fler timmar på jobbet, några tusen mer i lön eller ännu fler statusprylar det som adderar till lycka och livstillfredsställelse. På en psykisk och existentiell nivå skulle jag våga säga att vårt samhälle blöder, människor lider men det finns ingenting att ta på eller egentligen att klaga på som kan förklara detta själsliga lidande. Situationen är komplex men detta eftersom vi saknar kulturell kunskap och språk för livets existentiella dimensioner. Det är fantastiskt att vara fri och inget folk har väl någonsin varit mer fria än vi svenskar just nu och just här. Men de mest grundläggande värdena i livet som skapar tillit, som gör att vi kan vila i våra relationer, vara nöjda med oss själva och känna glädje och tillfredsställelse över livets små glädjeämnen har gått oss förlorade. Vi har aldrig haft det så bra och samtidigt aldrig varit så olyckliga – det är i denna paradox som analysen om varför vi mår som vi gör och varför vi har så många som blir sjukskrivna på grund av stress och utbrändhet behöver ta sin början.

Torbjörn Åkerstedt påminner om att det finns flera varningstecken att se upp för om man känner sig allvarligt stressad under längre tid.– Ofta är det så att det är när sömnen inte fungerar som man blir utbränd. Då fungerar inte längre kroppens återhämtningsfunktion. När folk slutat sova kommer sammanbrottet ganska snart.

De akuta sömnproblemen föregås ofta av perioder med ökad belastning, både på jobbet eller i hemmet, där den utsatte försöker lägga mer tid på stresskällorna.– Det leder ofta till att man blir spänd, stressad och irriterad. Det är vanligt med mardrömmar, att man vaknar tidigt och är uppe i varv. Så kan man hålla på rätt länge, men efter ett tag börjar det ta slut med bränsle i systemet, säger Torbjörn Åkerstedt.

Varför hamnar man i utbrändhet trots tidiga varningssignaler?
– Ofta vill man visa sig duktig och få ett bra rykte eller bli ansedd. Det fungerar ofta så länge som allt går bra, men om något går snett och man måste lägga in extra energi så kan det snabbt gå utför. Trots att det kan vara svårt är lösningen på en ansträngd situation att minska arbetsbelastningen.– Har man en svår situation är det nästan omöjligt att hantera med mindfulness och individbehandling. Det är inget fel på de metoderna, men man måste plocka bort orsaken till problemen, säger Torbjörn Åkerstedt.

Lever du som du lär?
– Jag försöker att inte ta på mig för mycket. Men när man driver en rad forskningsprojekt och måste få in pengar, då kan det vara riktigt besvärligt. Då krävs det att jag har en period att se fram emot, då jag kan återhämta mig. Grundregeln är att det är okej att stressa, bara man får återhämta sig. Annars ackumuleras stressen till det ligger på en konstant hög nivå. Det bästa är om man kan återhämta sig varje dag, genom att frigöra tid efter jobbet. Men enligt Torbjörn Åkerstedt går det bra att arbeta under hög stressnivå en hel vecka, så länge helgen är ledig.– Men om helgen inte räcker för att man ska återhämta sig, då är man på väg mot ett utmattningssyndrom.

Det är naturligtvis sant som forskningen lär oss att vi behöver lära oss att varva arbete och vila och att sömnen är oerhört viktig. Men min erfarenhet säger mig också att vi behöver titta på orsakerna till att vi arbetar så mycket men även hur det kan komma sig att vi är mer utbrända i Sverige än i många andra länder där människor faktiskt arbetar fler timmar, hårdare och med lägre livskvalitet? Jag menar att det som vi betraktar som sjukdom och ohälsa på många sätt bör ses som friska människors symptom på ett samhälle och en kultur i allvarlig obalans där livets mest grundläggande värden som skapar mål och mening gått förlorade. Detta är dock svårt att greppa, förklara och sätta ord på eftersom vi ”kastat ut barnet med badvattnet då vi frigjorde oss från religionen och folkhemmet med tiden lämnat oss i ett existentiellt vakuum.

Fakta. Symtom för utmattningssyndrom
Lättirriterad, orolig och nedstämd. Det är också vanligt att man har ångest.
Försämrat minne, koncentrationssvårigheter, problem med att planera och genomföra uppgifter.
Svårt att somna och/eller många uppvaknanden under natten.
Energilöshet, trötthet som är svår att vila bort, utmattning.
Hjärtklappning, magkatarr, förstoppning, högt blodtryck, värk, överdriven ljudkänslighet.
Källa: Vårdguiden.

10 Kommentarer
  • Fredrik Bengtsson says:

   Hej Bo, tack för din feedback. Det är en komplex situation och bild och vi måste alla göra vad vi kan för att bidra med kunskap och rätt hjälp för människor som befinner sig i dessa utsatta situationer. Vänligen, Fredrik

   Svara
 1. Bo Månsson, Leg Psykolog says:

  Metod saknas för att hjälpa människor. Ämnet är svårbegripligt för många. Att läka utmattning tar tid. Låt det ta tid! FK måste bl a inse detta.

  Svara
  • Fredrik Bengtsson says:

   Hej, ja, du har rätt Det är svårt för vårt hektiska och upptrissade samhälle att ge utrymme för själens rytm och behov. Inte lätt för FK att hantera dessa frågor heller och bli klämda mellan samhällets krav och människors behov. Mvh Fredrik

   Svara
 2. Pia says:

  Stort TACK säger jag som gått på många självhjälpsgrupper, kurser, Mindfulness och som försöker leva här och nu utan att lyckas!

  Svara
  • Fredrik Bengtsson says:

   Hej Pia, tack för ditt inlägg och för att du delar med dig av dina erfarenheter som jag är säker på att många kan känna igen sig i! Vänligen Fredrik

   Svara
 3. marie says:

  Hej!
  Jag arbetar med teater och människor med intellektuell funktionsnedsättning. Jag vill hellre kalla det för funktionsvariationer.
  Detta med jakten på lycka och individuell tillfredställelse har skapat mer stress och separation än jag någonsin trodde var möjligt.
  I mitt arbete har jag lärt mig att uppskatta ”äkta och autentiska människor”. Dessa människor har lärt mig meningen med livet, bortom prestation och konkurrens.
  Jag vill skapa en föreställning tillsammans med människor och där konsten möter psykologi, andlighet, tvärvetenskap mm.
  Gillar det du presenterar. Hur får jag kontakt med dig?

  Svara
  • Fredrik Bengtsson says:

   Hej Marie, tack för ditt inlägg och för att du tar kontakt! Autenticitet är ledordet för det som driver paradigmskiftet i västvärlden framåt för närvarande. Du är välkommen att kontakta mig via fredrik@ablelounge.com. Vänligen, Fredrik

   Svara
 4. Jeanette says:

  Hej tack för bra text.
  Hur ska jag få en god nära vän att inse att ett läkarbesök /specialist är viktigt för att indentifiera var och varför utbrändheten existerar /råder.
  Kan vara jobb men kan Ev vara extenciella tankar som bidrar – Alltid lättare att lägga skulden på ett jobb.
  Tack på förhand jag vill hjälpa en medmänniska.

  Svara
  • Fredrik Bengtsson says:

   Hej Jeanette, tack för ditt inlägg. Du har helt rätt i att det för många är lättare att ”skylla” på jobbet än att se att utmattning beror på existentiella frågor. Delvis för att jobbet är konkret medan vi är mer ovana att sätta ord på, tolka och förstå våra existentiella behov. Om din vän inte alls är inne på dessa tankar i nuläget skulle jag rekommendera dig att ge din vän en bok, eller titta på någon film som belyser de frågor som kan vara aktuella. Är personen tillräckligt öppen för att ta emot perspektiv från en specialist är det absolut en god idé att stötta din vän i att söka vägledning/rådgivning. Fint att du vill hjälpa till och hoppas du når fram!

   Svara

Lämna en kommentar

Want to join the discussion?
Dela med dig av dina synpunkter!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *