Mobilberoende nya folksjukdomen.

[dropcap]I[/dropcap] SvD (27/10) kunde vi läsa om Kolmårdens behandlingshem som i flera år tagit emot spelmissbrukare och folk som är köpberoende. Den senaste tiden har dock allt fler samtal kommit från personer som säger att de är beroende av sina smarta telefoner, enligt Roger Thörn, föreståndare för behandlingshemmet.
”Vi får samtal från vuxna som fastnar med sin mobiltelefon. De är inne på Blocket och Tradera hela tiden, och många kvinnor är ständigt uppkopplade på Hemnet. Det är deras grej att kolla kåkar hela tiden och de måste ha hjälp för att sluta hålla i nallen hela tiden”, säger Roger Thörn till SvD. ”De som ringer berättar att beroendet påverkar arbetet och deras relationer, de sitter på toaletten och smyger med telefonen precis som en missbrukare med sitt brännvin. De försöker sluta vara uppkopplade, men misslyckas”, säger han. Det är tillgängligheten som är det stora problemet och i nuläget finns det ingen behandling för mobilberoende.Tomas Danielsson, beteendevetare som fått epitetet ”Stressdoktorn” efter många års erfarenhet av stressbehandling, vittnar också om att mobilmissbrukarna blir fler.

[dropcap]H[/dropcap]an ger följande tips till den som känner sig drabbad: 1) Träna på att stänga av en stund varje dag, till exempel på lunchen. 2) Låt bli att vara uppkopplad under familjens kvällstimmar. 3) Slå bara i nödfall på mobilen innan du går och lägger dig. ”Det här är absolut redan ett folkhälsoproblem, säger han till SvD. Många har problem med koncentration, sömnstörningar, muskelspänningar och de gnisslar tänderna i sömnen. Jag ser allvarligt på det här. Många kompetenta människor går sönder när aldrig får tid till paus och reflektion. Bakgrunden till beroendet är människans starka drivkraft när det gäller nyfikenhet och bekräftelse, Tack vare mobilen kan man både stilla sin nyfikenhet och bekräfta sig hela tiden. Då blir det som ett gift. Det finns inget slut.” säger han.

[dropcap]T[/dropcap]omas Danielsson är inte emot mobilerna i sig, tvärtom. Vi ska glädjas åt våra telefoner som gör att vi kan gå vilse när vi plockar svamp och se meddelanden från skola och dagis. Vi ska glädjas åt tekniken men ta tillbaka kontrollen. Ett exempel på hur mobilberoende kan se ut kommer från en studie från Australien, som gjordes för ett par år sedan. Resultatet tydde på att storkonsumenter var lika beroende av sina mobiler som andra är av alkohol eller nikotin. Studien visade att mobilberoende personer som berövades sina telefoner fick både högre puls och ångest, enligt den australienska tidningen Herald Sun. Forskarna där gick så långt att de talade om en möjlig fobi för att förlora sin mobiltelefon.”Det känns som om en av mina lemmar saknas”, sade en av deltagarna som tvingades leva utan mobil.

Läs hela artikeln här–>

 

0 Kommentarer

Lämna en kommentar

Want to join the discussion?
Dela med dig av dina synpunkter!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.