När Världsbanken talar lyssnar makten

Under flera år har klimatforskare världen över varit eniga om att vi står inför en miljökatastrof om vi fortsätter med dagens utsläpp som kommer innebära att världen tillåts bli fyra grader varmare än idag. Konsekvenserna av den globala uppvärmningen kommer leda till värre torka, fler och värre översvämningar, mer intensiva orkaner, fler och starkare värmeböljor med många dödsoffer, hotad livsmedelsförsörjning i många områden, surare världshav, döda korallrev med mera. Tecknen på denna förödande utveckling finns redan här idag och ger en föraning om den värld som vi kommer att lämna vidare till våra barn om vi som är vuxna och ansvariga idag inte väljer att ta ansvar för framtiden på jorden.
Klimatforskarna har enats om att en uppvärmning på motsvarande 2 grader är en smärtgräns men med den takt som vi marscherar i nu kommer vi istället att uppnå 4 graders uppvärmning eller mer redan år 2100. För närvarande fortsätter utsläppen i en takt som är inom ramen för forskarnas allra värsta scenario och vi går oundvikligen mot en global miljökatastrof om maktens män inte börjar reagera och ta ansvar – nu!
Det positiva och oerhört glädjande är att Världsbanken nu äntligen har reagerat och uttalat sig i frågan! Deras budskap är att ansvarstagandet för miljön är ett absolut måste rent moraliskt men det är också god ekonomi eftersom det kommer att kräva astronomiska summor att hantera effekterna av utsläppen och den globala uppvärmningen, vilket inte minst USA nyligen fått erfara då stormen ”Sandy” ödelade New York med omnejd till en kostnad av hundratals miljoner dollar. Den gamla devisen att man måste prata med professorn på latin och med bonden på bondens språk, gäller ännu. Den värld vi lever i styrs av ekonomin och av pengar och maktens män lyssnar följaktligen endast på argument som innebär kostnader. I slutändan spelar det ingen roll, bara budskapet når fram till dem som har makten att rädda jorden för våra barn och barnbarn!

0 Kommentarer

Lämna en kommentar

Want to join the discussion?
Dela med dig av dina synpunkter!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *