Natten är inte längre dagens mor.

[dropcap]U[/dropcap]nder hösten och efter semestern när vi svenskar är tillbaka i vardagen sover vi i genomsnitt en timme mindre per dygn.

Jonathan Crary’s nya bok ”24/7. Late capitalism and the ends of sleep”  som recenseras i DN (21/8)beskriver hur kapitalismen och de digitala medierna hotar nattsömnen. Sömndeprivation är ett erkänt och effektivt tortyrmedel som används i krig och i fängelser för att bryta ner människor mentalt och fysiskt. Att vi västerlänningar frivilligt hindrar oss själva från den livsnödvändiga vilan och sömnen menar Jonathan Crary hänger ihop med att vi indoktrinerats i tron att vi behöver vara ständigt produktiva och uppkopplade. Bristen på gränser i form av att något stänger ner och markerar en paus, en vila från tillgänglighet och produktivitet har onekligen många likheter med de metoder som används för att tortera människor i andra sammanhang.

[dropcap]D[/dropcap]et finns mycket som vi förlorar när vi missunnar oss själva sömn och vila, inte bara återhämtningen för kropp och själ utan även dimensionen som handlar om drömmar och bearbetning av djupare psykologiska processer. När vi sover för lite och effektiviserar sömnen och vilan hinner vi inte gå igenom de fyra olika sömncyklerna utan får i bästa fall en mer grund sömn som ger hjärnan ett avbrott från intryck och yttre stimuli men som inte ger utrymme för oss att kliva ner i själens djup där dagens intryck registrerats och samlats för att under natten bearbetas och ge färg och innehåll till dagens aktiviteter och liv. Det är nattens vila som ger oss kraft, inspiration och motivation till dagens aktiviteter. Natten är förutsättningen för dagen, tänk på det när almanackan snabbt fylls med såväl jobb som fritidsaktiviteter och känslan av att dygnets timmar inte räcker till….

Läs artikeln på DN här–>
Läs ett smakprov från boken här–>

 

 

2 Kommentarer
 1. Robert says:

  Tack Fredrik, behövde bli påmind om detta. Bra tankeställare. “Natten är förutsättningen för dagen”.

  Även bra att ha marginal för oväntat besök av barn som har svårt att sova under natten. Där försvinner lätt en timme.

  /Robert

  Svara
  • Fredrik Bengtsson says:

   Tack Robert för din feedback. Det gläder mig att mitt inlägg kunde hjälpa dig att få upp behovet av tillräckligt med sömn i prioriteringsordningen. Vänligen Fredrik.

   Svara

Lämna en kommentar

Want to join the discussion?
Dela med dig av dina synpunkter!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.