Nattsömnen – vårt nya samtalsämne.

[dropcap]”S[/dropcap]ömn är snart det nya samtalsämnet, det tror jag. Det är det sista riktigt stora oexploaterade ämnet med nära koppling till vår hälsa” säger Björn Hedensjö, journalist och psykolog i DN (19/10).

En tredjedel av svenskarna uppger att de har problem med sömnen eftersom vi upplever oss så stressade och pressade att vi helt enkelt inte hinner sova som vi behöver. Eftersom såväl intelligens, minnesförmåga och överlevnadsförmåga i allmänhet är beroende av god sömn är det stora värden och förluster som står på spel. Hälsotrenden är i fokus i människors samtal på kafferasten på jobbet, över middagsbordet med vännerna och inte minst i våra egna tankar. Vi är mer och mer medvetna om hur vi bör äta och träna för att må bra och vi försöker på olika sätt att hantera stressen med hjälp av yoga, mindfulness och andra metoder. Den viktigaste grunden för hälsan är dock sömnen och det samtalsämnet borde därför rent logiskt stå näst på tur.

[dropcap]”F[/dropcap]örut fanns ett stigma i att sova dåligt och man kopplade ihop sömnproblem med att vara nervöst lagd. Nu vet man att det inte är så och därför har man lättare att prata om det”, säger Torbjörn Åkerstedt, professor på Stressforskningsinstitutet vid Stockholms universitet i DN-artikeln. Min tolkning av den utbredda sömnproblematiken i vår tid och i vårt samhälle handlar om att vi står i ett paradigmskifte som vi ännu inte har tagit ställning för. Med näbbar och klor klamrar vi oss fast vid det gamla och välkända förhållningssättet till livet samtidigt som tiden har förändrats och vi behöver lära oss att förhålla oss till det nya. Den nya tiden handlar om att ta sig själv på allvar, att förverkliga sig själv och sin potential utifrån en mer andlig eller existentiell grund. Till denna nivå har vi nått tack vare det materialistiskt inriktade industrisamhället som gav oss en utbredd välfärd. Just därför kan vi idag fundera över vem vi är och hur vi bäst vill ta vara på vårt liv för att få uppleva meningsfullhet som grundkänsla. De schematiska och rationella förhållningssätten till livet fungerar därför inte längre. Istället behöver vi lyfta fram vår unika identitet och våga göra val som utgår från oss själva – då kommer den goda nattsömnen som ett brev på posten.

[dropcap]I[/dropcap]dag försöker vi istället manipulera hjärnan till att hjälpa oss att sova med hjälp av sömntabletter trots att själen ropar på uppmärksamhet och försöker signalera att något är fel. Det är lätt att glömma att en god nattsömn är ett helt naturligt tillstånd för människan under ”normala” omständigheter. Lika naturligt är det att vara orolig och inte sova gott under perioder då det händer något särskilt i ens närhet t.ex. byte av arbete, sjukdom eller dödsfall i familjen, egen sjukdom, flytt eller annan större omdanande livshändelse. Det är inte sömnbrist vid dessa tillfällen i livet som ställer till det. Det som gnager och tär på hälsa och livskvalité är att inte sova gott trots att det inte är något särskilt som inträffat och där försämrad sömn blivit ett normaltillstånd. Personligen är jag övertygad om att sömnproblemet i vårt samhälle bör hanteras genom att stötta människor till att lära sig hantera sitt liv på ett sätt som skapar mening för dem istället för att döva symptomen på att något är riktigt fel på medicinsk väg, och att på så sätt stötta dem i att fortsätta på en väg som de borde sluta gå på.

0 Kommentarer

Lämna en kommentar

Want to join the discussion?
Dela med dig av dina synpunkter!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.