Ny miljard till rehab som inte fungerar

[dropcap]R[/dropcap]egeringens rehabiliteringsgaranti, att minska sjukförsäkringskostnaderna med hjälp av KBT vid psykiska besvär och multimodal rehabilitering vid smärtproblematik, har visat sig vara ett gigantiskt misslyckande. Trots detta fortsätter regeringen att spendera miljarder på rehabiliteringsgarantin, samtidigt som man mörkar utvärderingsresultaten. Det skriver professor Rolf Sandell och lektor Gunnar Bohman i Svenska Dagbladet (3/3 2013). Hittills har Rehabiliteringsgarantin kostat skattebetalarna 3,8 miljarder kronor.

Självklart blir man som skattebetalare upprörd när man tar del av dessa dystra siffror, inte bara för att det är slöseri med pengar, utan framförallt kanske för att det finns tusentals människor där ute som lider och som har behov som ingen förmår hjälpa dem med. Hur kan det vara så här?

Min egen reflektion utifrån att under de senaste 15 åren ha befunnit mig i ”pudelns kärna” gällande den psykiska ohälsa som plågar så många i vår del av världen, är att beslutsfattare ännu saknar kunskap om problemens natur och att vi ännu inte kommit till en tydlig slutsats kring vad den psykiska ohälsan handlar om. Jag är själv positiv till KBT i många fall och arbetar som psykolog själv med kognitiva tekniker för att hjälpa mina klienter att hitta en väg till ett fungerande liv. Efter att ha arbetat med tusentals människor som lider av depressioner och utmattningsbesvär under det senaste årtioendet  är jag dock helt övertygad om att det grundläggande problemet som orsakar dessa hälsobesvär är intimt förknippad med känslan av bristande mening i tillvaron.

Bristen på mening i en tid då vi har allt det materiella på plats signalerar att det finns en grundläggande problematik i hur samhället och arbetslivets strukturer förmår möta människors behov av mål och mening i tillvaron. Vad är framgång och status värd då man saknar tid och utrymme för att njuta av allt det vackra som livet har att erbjuda? KBT sysslar inte med frågan om mening utan är en konkret och bra metod för att hjälpa människor att hitta konkreta lösningar på konkreta problem. På en mer ytlig nivå hjälper det att fokusera, hitta nya förhållningssätt och att följa allmängiltiga tips och råd om hur man kan lägga upp tillvaron för att få livspusslet att fungera. Men vad hjälper det om livet handlar om att prestera på livets alla områden för att uppnå en känsla av att duga – och att trots detta dagligen plågas av en känsla av otillräcklighet? Vad är livet värt då det viktigaste i livet, våra barn, vår partner, våra familjer och vänner inte får plats och våra egna behov har utplånats?

[dropcap]D[/dropcap]et finns en gräns då själen gör uppror och signalerar att du förspiller den dyrbara gåva som livet är – det är då du får symptom som vi lärt oss benämna depression, ångest och utbrändhet. Länge har samhället försökt bekämpa detta med medicin och KBT – att Rehabiliteringsgarantin som har detta fokus visar sig vara ett stort misslyckande är därför föga förvånande. Det handlar om att de ”sjuka” har sunda symptom på ett samhälle som behöver vakna upp och lyssna på vad deras lidande egentligen handlar om istället för att trycka bort och försöka få dem att skärpa till sig.

I år är det 10 år sedan min bok ”Vägen Vidare – om utbrändhet som en möjlighet kom ut”. Den boken valde jag att skriva för att förmedla mina och alla mina samlade erfarenheter av att ha lyssnat på människors situation om vad vår tids psykiska symptom och lidande handlar om. Vem vet, kanske har tiden nu hunnit ikapp och förmågan att ta till sig budskapet om den existentiella krisen i vår tid och i vårt samhälle, blivit större?

Fredrik Bengtsson
Leg psykolog, författare och konsult i hälsa- och livsstilsfrågor.


Beställ Fredriks bok “Vägen vidare – om utbrändhet som en möjlighet kom ut” genom att maila till eva@hagalivscenter.com. Pris 180 kr + frakt.


4 Kommentarer
 1. Maud says:

  Hej,

  Detta som du skrev “är jag dock helt övertygad om att det grundläggande problemet som orsakar dessa hälsobesvär är intimt förknippad med känslan av bristande mening i tillvaron.” = Jag är ett levande expempel på detta, och det tar aldrig slut, blir bara värre och värre. Om jag skulle beskriva mig själv så skulle jag säga att jag är som en sak, gör inget ,vill inget, bara samlar damm.

  Jag har tdigare gått in i väggen, fått massor av hjälp. Bra hjälp. Arbetat heltid i c:a två år efter sjukskrivning kämpar på och “sköter mig”.

  Arbetet går att genomlida men det ger mig inget själsligt.
  Ville ha barn, men nu är det försent.
  Skulle vara trevligt och träffa en man.
  Jag gör absolut ingenting åt detta, bara låter dagarna passera i vetskapen om att mitt liv bara “försvinner”, dag för dag.

  Det som är det märkligaste av allt är att jag nu efter flera år i tristess börjar vänja mig att ha det så här. Nu har det gått så långt att jag säger nej utan att ens fundera på vad det är jag säger nej till. Det är liksom lättare och mer tryggt med att inte göra något. Facinerad över att jag vet så mycket vad jag borde göra/prova på men har ingen ork till detta. Det låter säkert som att jag är heldeppig, stämmer inte jag är bara ingenting. Van med att livet är innehållslöst känns nästan bra, skrämmande nog lite för bra.

  Hälsningar
  Maud

  Svara
  • Fredrik Bengtsson says:

   Tack Maud för ditt inlägg och för att du delar med dig av dina tankar kring mening och hur svårt det kan vara att ta sig från insikt till handling. Det är inte alltid lätt att vara människa och att leva i en tid med alla val som vi måste göra och där vi på många sätt blir vår egen lyckas smed. I andra kulturer där den individuella friheten att själv formge sitt liv är lägre, finns ofta vissa grundstrukturer på plats via familjens och omgivningens försorg. Detta kan så klart upplevas som begränsande för en del och är inte någon generell väg till en tillvaro präglad av mening. I förhållande till våra omständigheter som lever här och nu kan det dock vara viktigt att lyfta fram att det inte alltid är lätt att “ordna” det för sig utan det är lätt att livet rullar på och att viktiga saker går oss förbi. Hoppas att du kan bolla dina frågor med någon som kan hjälpa dig att komma vidare till den nivå du önskar leva på!

   Svara
 2. Maud says:

  Hej,

  För några år sedan fick jag samtalsstöd och det är idag smärtsamt att tänka på detta. Det hände något i mig då. Vadå? Jo en litet spirade hopp börja infinna sig och för första gången i vuxen ålder kunde det dyka upp postitiva tankar om mig själv, försiktiga och med små ord men ändå väldigt stort för mig! Jag insåg att jag har en lång väg att gå och behöver hjälp en längre tid för att verkligen få till en förändring i mitt sätt att se på mig själv, helt enkelt att lära mig tycka om mig själv. Det vart på något sätt lite läskigt både att jag behöver mycket hjälp men även att det skulle innebära stora förändringar i mitt liv, så jag bromsade och har nu stannat helt och tror inte jag kommer att släppa på bromsen igen.

  En stor del som hämmar min personliga utvecklig är min uppväxt, med tankebanor som: du får inte synas eller höras för mycket, var glad att du har ett jobb och var rädd om det, du får absolut inte säga att du gjort något bra, du ska inte ifrågasätta så mycket och kom inte här och tro att du kan förändra något. Lägg dig inte i andras liv, skött ditt eget istället. Livet är som det är = ACCEPTERA OCH VAR EN DUKTIG FLICKA!

  Jag är av naturen rätt högljudd av mig, totalt orädd för säga vad jag tycker, ifrågasätter det som jag upplever som ologisk eller oetiskt. Jag bryr mig om andra männsikor och finner det naturligt och mycket givande att hjälp andra. Det blir en krock mellan min själv känsla och mitt inlärda sätt. Det är så jobbigt! För jag ska ju inte bete mig på detta sätt.

  Kampen blir för svår och jag väljer att gå i idé och gör ingenting, så är mitt liv.
  Tack för att jag får “blogga” av mig lite.

  Hälsningar Maud

  Svara
  • Fredrik Bengtsson says:

   Tack Maud för att du vill dela med dig av dina erfarenheter av livet. Det låter som att du har en väldigt god insikt om din situation och att du befinner dig i en process där det handlar om att successivt få insikt och handling att gå hand i hand. Ett tips är att du läser om Förändringens Fyra Rum som jag skrivit om här på bloggen och särskilt fokuserar på de 3 uppgifter som man som människa har att lösa i Förvirringens Rum där själva förändringen eller transformationen sker….Lycka till! Vänligen Fredrik

   Svara

Lämna en kommentar

Want to join the discussion?
Dela med dig av dina synpunkter!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.