Ökade kostnader för sjuka

[dropcap]K[/dropcap]ostnaderna för de sjukskrivna fortsätter att öka kan vi läsa i DN (5/6). Utbetalningarna av sjukpenning steg under årets första kvartal med över en halv miljard kronor jämfört med första kvartalet 2012. Ökningen av sjukkostnaderna väntas dessutom fortsätta i flera år till enligt den prognos som Försäkringskassan har gjort. Slutsumman för sjukpenningen år 2013 beräknas landa på hisnande 22,7 miljarder kronor!

[dropcap]S[/dropcap]ocialförsäkringsminister Ulf Kristersson ger förklaringar som jag uppfattar mer är en information hämtad från statistiken snarare än en grundad analys av orsakerna. Faktum är att jag tror att samhällets makthavare ännu inte förstår vad de grundläggande orsakerna till ohälsan och sjukskrivningarna i Sverige handlar om. Lösningen blir att skjuta till ytterligare ett par miljarder för att täcka kostnaderna, snarare än att belysa hur den skenande ohälsan bör hanteras. De främsta orsakerna till sjukskrivning har, som jag tidigare har skrivit om här på bloggen, övergått till att handla om psykisk ohälsa i olika former där stress, utmattning och depression står för merparten. Det är dessutom unga människor i 30-40 årsåldern som är överrepresenterade i denna kategori, vilket inte bådar gott inför framtidens hälsoprognos.

[dropcap]D[/dropcap]et jag efterlyser är ett ödmjukt lyssnade från politiker och andra beslutsfattare som gör att alla de drabbades röster om varför de mår dåligt fångas upp och hanteras av dem som har makt att påverka. Det står bortom allt tvivel att det behövs stor psykologisk kunskap i samhället för att hjälpa människor, arbetsgivare och samhälle att komma tillrätta med dessa problem som skapar såväl mänskligt lidande som ekonomisk katastrof i såväl företagen som i samhällsekonomin i stort.

0 Kommentarer

Lämna en kommentar

Want to join the discussion?
Dela med dig av dina synpunkter!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *