Om att förlora sig själv utan att förstå det.

Måndag morgon på Bromma Flygplats på väg till Göteborg. Jag sitter i caféet och dricker en kopp kaffe medan jag som vanligt reflekterar över livet och studerar människorna omkring mig.  De flesta reser ensamma och sannolikt i jobbet.  Snygga, välklädda människor i 35-50 års åldern som ser ut att ha ett bra jobb, familj och ett tryggt och bekvämt liv. En tillvaro som så många människor i andra delar av världen skulle göra vad som helst för att ha. Ändå ser de så trötta ut och deras blickar är tomma. Jag föreställer mig deras ombonade hus i några av Stockholms välbärgade förorter, deras arbetsliv som sannolikt innebär långa dagar, mycket administration och en ständig strävan efter att lyckas och få det bättre i ett yrke som saknar koppling till vad de brinner för.  På kvällen när barnen har lagt sig blir det en stund framför TV-n för att döva känslor av tomhet och meningslöshet som har blivit en del av vardagen.

Morgonreflektion på Bromma Flygplats

Morgonreflektion på Bromma Flygplats

Som psykolog möter jag varje dag människor som på ytan har allt men som inombords och i det tysta lider och känner sig vilsna i tillvaron. De har drömt om framgång och materiell status och de har varit beredda att offra så väldigt mycket för att nå dit. I 40-års åldern när de har uppnått sina mål, upptäcker de högre lön, en större bil, eller ett bättre hus inte gör dem lyckligare. De känner sig vilsna och vet inte längre vad de ska göra. De har tappat bort sig själva på vägen mot mer och bättre och undrar förtvivlat;
Blir det inte mer än så här!?

Behöver vi verkligen förlora oss själva, det som verkligen betyder något för oss och som är självklart för oss då vi är barn? Eller kan vi lära oss att bygga ett liv som lyckas förena vem vi är och vad som ger oss glädje i livet, med att också lyckas på jobbet och i samhällets ögon?

På sidan 16 i min nya bok ”Det Goda Livet” kan du läsa om Henrik som hamnade på detta sidospår i sitt liv.

0 Kommentarer

Lämna en kommentar

Want to join the discussion?
Dela med dig av dina synpunkter!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *