”Om att ordinera bantning till en starkt undernärd person” – artikel i DN 14/10.

”Ju större besparingar ett europeiskt land vidtagit, desto sämre har dess ekonomi utvecklats.”
PETER WOLODARSKI

I söndagens DN (14/10) kan vi läsa Peter Wolodarski’s söndagskrönika kring den ekonomiska krisen i EU. Den ger anledning till att reflektera kring vad det är som gör människor inspirerade, motiverade och handlingskraftiga.
Den politik som drivs av Tyskland i första hand men även påhejad av Sverige och andra länder i Nordeuropa handlar om att tvinga våra sydeuropeiska grannar till ordning, disciplin och stränga åtstramningar.

Det underliggande syftet bakom denna politik handlar i grunden om att lära våra ”slösaktiga” vänner en läxa, att man inte kan leva över sina tillgångar och att man måste lära sig att ta ansvar för sin ekonomi och inte leva över de medel man förfogar över. Till och med människor jag känner och pratat med i de drabbade länderna delar denna syn, d.v.s. man inser att man alltför länge blundat och levt i en bubbla som saknar förankring i verkligheten och ansvar för landets bästa. Den intressanta frågan att fokusera på nu handlar dock inte så mycket om att leta efter vem som bär skuld i att situationen ser ut som den gör, utan vad man kan göra för att vända det hela.

Peter Wolodarski tar upp historiska exempel som visar oss att överdrivet sparande inte är vägen ut ur en ekonomisk kris. Istället behöver man satsa och investera sig ur det låsta läget som indikerar att något har nått sin slutpunkt och att det är dags för något nytt att ta vid. Det må visserligen vara sant att nöden föder kreativa idéer i takt med att överlevnadsinstinkten tar vid men detta handlar om omedelbara och kortsiktiga lösningar som syftar till att säkra överlevnaden men som sällan löser situationen och vänder utvecklingen framåt.

Bild lånad från Disney

Bild lånad från Disney

Sanningen gällande Sydeuropa är att det behövs en ny väg för deras ekonomi, de kommer inte att kunna falla tillbaka på det som varit och som nu är förlorat. Problemet är att det nu saknas visioner och därmed hopp om att en förändring är i sikte. I ett läge där människor rent psykologiskt borde rustas för att komma fram med nya idéer och våga vara kreativa och visionära, handlar omvärldens reaktioner istället om att skapa de motsatta förutsättningarna vilka som Wolodarski skriver, kan liknas med att som läkare ordinera bantning till en kraftigt undernärd patient.

Det är en välkänd psykologisk kunskap att en människa som befinner sig i en överlevnadssituation inte där och då kan fokusera på orsakerna till sin situation. Då kommer hon med säkerhet att fastna i depression och håglöshet. Det handlar istället om att stötta och fokusera framåt, på möjligheter och en vision om ett annat och bättre liv, för att väl där, blicka tillbaka och dra lärdomar av historien. Framtiden handlar om att ekonomiska styrmedel bygger på kunskap och erfarenhet kring hur människor fungerar, av den enkla anledningen att det är människor som för livet och utvecklingen framåt.

0 Kommentarer

Lämna en kommentar

Want to join the discussion?
Dela med dig av dina synpunkter!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.