Om att vara rädd för att möta sig själv

[dropcap]U[/dropcap]nder alla år som jag har arbetat med att hjälpa människor att reda ut sina livsfrågor och att utveckla mod att konfronteras med känslor, minnen och tankar som de helst vill glömma bort, har jag lärt mig att miljön är av central betydelse för att främja mötet med sitt inre. Under resan i våras på temat mod åkte vi därför till Abu Dhabi där vi tillbringade några dagar ute i öknen. Den kategori som deltagarna på resan tillhör är vana att resa. De har egentligen sett och gjort allt och mer av häftiga upplevelser och spännande platser skulle inte tillföra dem någon ny dimension av mod. Att vistas i öknen där det råder monumental stillhet och tystnad och där få saker i det yttre pockar på uppmärksamhet och distraherar var däremot en perfekt inramning för resans syfte. Ingen hade erfarenhet av att vara i öknen och det var en upplevelse bara att landa där i tystnaden och att byta om till den traditionella muslimska, fotsida klädnaden. Hur relaterar vi till andra då vi inte har våra kläder och andra attiraljer som särskiljer och med vilka vi markerar status, prestige och berättar vem vi är? Vad händer med gruppdynamiken när alla ser likadana ut och hierarkierna och jämförelserna suddas ut? Det krävs mod att sudda ut sitt ego och att bli en i mängden i en kultur som lär oss att normen för att vara en lyckad person är att synas i media och vara en kändis.

[dropcap]D[/dropcap]en största utmaningen för många var kanske att erövra öknen, att låta sig svepas med av dess mäktighet och att vänja sig vid och bli vän med tystnaden. Att meditera ensam i öknen för någon som är ständigt aktiv, aldrig ensam, aldrig tidigare har mediterat eller utforskat sitt inre, kräver onekligen väldigt mycket mod. Av många människor som jag har mött både under denna resa och under andra resor av liknande slag som jag har medverkat i, har jag förstått att mötet med sig själv, med sitt inre, är förknippat med mycket rädsla. Att resa jorden runt, eller för den delen att resa till månen, känns för många inte särskilt utmanande, Inte heller olika övningar eller tävlingar som handlar om att prestera och att uppnå ett så bra resultat som möjligt. Det vi har svårt för i en tid då många styrs av en prestationsbaserad självkänsla är att möta oss själva bortom vad vi gör och vad vi presterar. Vem är vi då? Och vad ska vi göra med alla tankar och känslor som vi så frenetiskt försöker springa ifrån i vårt superhektiska liv där dagarna är fyllda med stimulans, arbete och aktiviteter i en utsträckning som inte lämnar något utrymme för tomhet eller att det vi djupast känner och behöver kommer upp till ytan? Om vi överlever och hanterar vårt liv genom att springa och aldrig stanna upp är tystnad, att vistas i öknen och att vara i stillhet en mardröm, precis som det kan vara en lisa för själen och inge oss en känsla av frihet och harmoni om vi lever nära oss själva och har hanterat den smärta, den ångest, den sorg och andra jobbiga erfarenheter som vi har varit med om på livets resa och de känslor som dessa har gett upphov till. Mod är därför inte något statiskt utan beroende av vem vi är och hur vi förhåller oss till livet. För den som har svårt för tystnad och stillhet kan en vistelse i öknen och att vara med sig själv vara ett effektivt sätt att utveckla mer mod. Eftersom livet i västvärlden präglas av överstimulans, prestation, krav och ständig jakt på att uppnå känslan av att duga, att räcka till, tror jag att öknen precis som havet med sin eviga rytm, sin oföränderlighet och sin mäktighet kan hjälpa oss att hitta ett inre fokus och att utveckla modet att våga möta oss själva.

[dropcap]I[/dropcap]Abu Dhabi är öknen förknippad med positiva minnen, känslor och att vara hemma för lokalbefolkningen. Det är bara knappt 40 år sedan som landet i princip uteslutande bestod av öken och människor levde i tält med öknen som sitt hem sedan urminnes tider. Idag är Abu Dhabi en mäktig och modern nation med en i det närmaste ofattbar rikedom och överflöd – ändå är det naturligt för de flesta att regelbundet ge sig ut i öknen för att finna ro och stillhet som vi upplever då naturen tar över och vi blir en del av ett större sammanhang. Öknen hjälper till att ge perspektiv på tillvaron och ger saker sina rätta proportioner, att åka dit för att ägna sig åt en inre resa är definitivt något att varmt rekommendera!

0 Kommentarer

Lämna en kommentar

Want to join the discussion?
Dela med dig av dina synpunkter!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *