Om frihet & ansvar

Det mesta i livet handlar om balans. För mycket eller för lite av något skapar en obalans som påverkar oss negativt. Balansen mellan de av varandra beroende existentiella dimensionerna frihet och ansvar verkar vara särskilt utmanande för människan att förhålla sig till. Kanske är det dock så att obalans och brist på jämnvikt behövs för stimulera och trigga utveckling?

Under 1900-talets första 50 år krävde det omgivande samhället en nationell samling med fokus på ansvar. Fattigdom och elände hade fått en tredjedel av Sveriges befolkning att utvandra till Amerika och för dem som blev kvar handlade det om att kavla upp ärmarna och börja jobba för att lyfta landet ur elände. Det fanns inte tid för nöjen eller utsvävningar och den strama protestantismen passade som handen i handsken för att stötta människor i att leva sitt liv på ett medvetet och rationellt sätt där vetenskap och industrialism blev de verktyg som människor kunde nyttja för att bygga Folkhemmet och välfärdssamhället.

Under 1950-1960 talen var det dags att skörda frukterna att detta hårda slit och dessa årtionden framställs ännu idag med en aura av frihet, bekymmerslöshet och roliga fester. Folk var glada och framtiden kändes ljusare än någonsin. Kanske var det vid denna tid som människor inbillade sig att det gick att slänga bort ansvaret och istället låta friheten bli den bärande pelaren i livet?

Idag, 50 år senare, har vi en befolkning som enligt forskningen är det mest fria folket på jorden – men samtidigt har vi också en alarmerande psykisk ohälsa och en oroväckande självmordsstatistik bland unga vuxna. Vi har även ett arbetsliv och ett samhälle som mer än någonsin kräver att människor tar ett personligt ansvar för sig själva och för kollektivets bästa. Utmaningen är att vi glömt bort vad det betyder att ta ansvar och att många är helt omedvetna om att frihet och ansvar är två sidor av samma mynt. Det går inte att få frihet utan att ta ansvar.

Vi behöver ta ansvar för vår hälsa för att hålla oss friska och undvika att sjunka ner i utmattning och depressioner. Vi behöver ta ansvar för att leda oss själva i livet och på jobbet där ingen chef längre har ett bättre svar än du själv på vad och hur du bör agera. Vi behöver ta ansvar som föräldrar för att säkerställa att våra barn växer upp med en bärande känsla av hopp och mening i sina själar och vi behöver ta ett kollektivt ansvar för att värna om vår demokrati, ett hållbart samhälle och en hållbar miljö.

Situationen vi befinner oss i är med andra ord väldigt lik den som våra äldre släktingar hade att förhålla sig till för hundra år sedan. Nu som då handlar livet om att välja att ta ansvar och att därmed avstå en del av sin frihet för det högre syftet att bidra till en hållbar värld för kommande generationer. Utmaningen i detta är enorm och våra chefer och ledare dignar under det ansvar som samhället såväl som individen lägger på dem. Är det verkligen rimligt att chefen blir ansvarig för sina medarbetares hälsa samtidigt som individen är fri att välja hur hon/han vill förhålla sig till sin livsstil? Kan chefen tala om vad du ska göra och inte göra i ett arbetsliv som bygger på att skapa nytt och att det är resultatet av teamets samskapande förmåga som skapar innovation och framgång? Nej, de flesta av oss vill ha maximal frihet och ta minimalt ansvar och det är därför ett hårt uppvaknande att ta in och acceptera att det är dags att vakna upp och precis som tidigare generationer kavla upp ärmarna och börja jobba för att vända en negativ och hotfull utveckling till en hoppfull och meningsfull framtid för kommande generationer.

Fler och fler människor börjar agera medvetet och ansvarsfullt och denna rörelse som jag tidigare skrivit om har samlingsnamnet ”The Cultural Creatives”. Detta handlar inte om politik utan om planetens överlevnad. Det är dags att var och en av oss funderar på balansen mellan vår känsla av frihet och hur vi balanserar den med att ta ett personligt ansvar för oss själva och för vår omgivning. Det är dags att vi slutar vänta på att någon annan (oklart vem) ska träda fram som en Messias och ta ansvar för att lösa världens utmaningar. Det är du som kan göra skillnad i ditt eget liv.

6 Kommentarer

Lämna en kommentar

Want to join the discussion?
Dela med dig av dina synpunkter!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.