Om Hållbarhet & Kvartalsekonomi.

[dropcap]H[/dropcap]ållbarhetstänket tar sig alltmer in i människors medvetande och livsstil och präglar allt fler dialoger i både arbetsliv och samhälle. Vi förstår att vi måste tänka hållbarhet i vår vardag idag för att ha någon morgondag att erbjuda för våra barn och barnbarn. På senare tid har hållbarhetstemat även börjat etablera sig i hur vi ser på våra relationer (se tidigare inlägg om social hållbarhet här–>) och jag skriver ofta på bloggen och pläderar för hållbarhet gällande hälsa och livsstil. Den stora utmaningen som vi behöver fundera över är hur detta hållbarhetstänk ska kunna ta plats och utvecklas i en värld och i ett samhälle som styrs av kvartalsekonomin? Jag vet många situationer där såväl chefer som medarbetare i våra stora, börsnoterade företag inser att vissa beslut som de tvingas fatta är helt rätt för att kunna uppvisa goda siffror i nästa kvartalsrapport och samtidigt förödande för såväl bolagets utveckling och långsiktiga lönsamhet. Livet går upp och ner och så gör även ekonomin. Att leva i händerna på den nyckfullhet som marknaden erbjuder omöjliggör ett långsiktigt tänk och en fungerande och trovärdig hållbarhetsstrategi. Det saknas kunskap och perspektiv hos våra styrelser och aktieägare kring hur dessa frågor hänger ihop och kanske även en portion mod att våga stå upp och visa på en annan väg.

[dropcap]D[/dropcap]et finns ett utbrett stöd och värderingar i vårt samhälle som stödjer hållbarhetstanken och man skulle kunna säga att det är helt politiskt inkorrekt att strunta i dessa värderingar och agera på ett sätt som går i motsatt riktning. Därför blir jag alltmer nyfiken på att fundera över vad som skulle hända om en bank eller något annat börsnoterat bolag gick ut med en hållbarhetsstrategi som innebar att analyser på kvartalsnivå inte längre blev utslagsgivande för bedömningen av företagets finansiella värden, utan istället en hållbar strategi som inbegrep såväl miljömässiga, som sociala, mänskliga och ekonomiska perspektiv. Jag tror att en sådan sund strategi skulle appellera till väldigt många människor och skapa friska företag med låga sjuktal som sammantaget bäddade för företagets långsiktiga lönsamhet. Framgångsrika samhällen över tid har under alla tider byggt på dessa enkla principer om hållbarhet där besluten idag måste ställas i ljuset av vad som blir bäst inte bara imorgon utan även om ett år eller ännu längre fram.

[dropcap]D[/dropcap]enna typ av diskussioner och reflektioner lyser med sin frånvaro i våra styrelserum och vi hör aldrig våra stora företagsledare koppla ihop dessa dimensioner i sin kommunikation till marknaden. Samtidigt pyr det av initiativ, engagemang och beslutsvilja bland miljoner människor i vårt samhälle som inget hellre vill än att arbeta med, investera i och stötta företag som vågar ta ansvar för en sund och hållbar utveckling i vårt samhälle.

0 Kommentarer

Lämna en kommentar

Want to join the discussion?
Dela med dig av dina synpunkter!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.