Om människans eviga drivkrafter

Livet som vi känner det förändras i en takt som vi inte kan föreställa oss. Den tekniska utvecklingen har gått framåt i rasande takt och med den tillgången till all världens kunskap via internet och digitala kanaler. Detta i sin tur har skapat en medvetandeutveckling som ger förutsättningar för människan att växa, utvecklas och att anamma perspektiv på livets olika dimensioner som skulle kunna leda till att vi höjde oss över destruktiva och primitiva beteendemönster.

Vad man inte förstått är att den tekniska utvecklingen också innebar risker för mänskligt liv och utveckling i likhet med atombomber och kärnvapen som var oförutsedda massförstörelsevapen sprungna ur kärnfysikens utveckling under 1930-talet. Dagens hot är sprungen är Dataismen där möjligheten att samla in information och data om människor genom deras kommunikation och beteenden på nätet gjorde det möjligt för det numera nedlagda bolaget Cambride Analytics att identifiera och därefter manipulera människor till att rösta fram såväl Donald Trump som Brexit.

Visselblåsaren Christopher Wylie, tidigare forskningschef på Cambridge Analytics, berättar bl.a. i DN (29/9 2018) om hur hans arbete inledningsvis handlade om att identifiera potentiella riskpersoner som skulle kunna radikaliseras till extrema islamistiska terrorgrupper och genom riktade insatser försöka ligga steget före motverka krig och terror i världen. Samma kunskap och processer överförda i händerna på Steve Bannon, chef för nyhetssajten Beitbart som är plattformen för den amerikanska alt-right rörelsen och nyfascismen, Kampanjchef för Donald Trump och senare Chefsstrateg i Vita Huset, vändes till en fullständig mardröm.

Arbetet gick ut på att identifiera människor med missnöje, som var utsatta, psykiskt labila eller på olika sätt förvirrade och utsatta i såväl det amerikanska som i det brittiska samhället. I likhet med Hitler under 1930-talets kollektiva vilsenhet och ekonomiska utsatthet i Tyskland och i Europa, fanns det nu en mottaglighet hos stora grupper för information och propaganda som gick ut på att finna en orsak, en syndabock för allt lidande och alla problem som gjorde att pressen på det egna ansvaret för sitt liv – lyftes bort och man kunde kliva in i känsla av att vara ett offer. För Hitler blev det judarna som blev projektionsytan för allt som var fel i samhället och idag har människans primitiva beteenden utnyttjats till att vända sig mot alla människor med utländsk härkomst och framförallt alla muslimer.

Ekvationen då som nu handlar om att identifiera människor som mår dåligt och som är svaga och vilsna, att utsätta dem för en riktad propaganda som sätter igång en process där människor snart känner sig inneslutna i en gemenskap av liktänkande, samt en stark ledare som man blint kan följa och som blir en efterlängtad Messias som ska ställa allt till rätta. Hitler lyckades på 1930-talet väljas fram till den yttersta makten i Tyskland på demokratisk väg trots att han saknade tillgång till dagens digitala kanaler som når ut till hela jordens befolkning under dygnets alla timmar. Att Donald Trump når framgång och att hans politik får efterverkningar i Europa där höger -nationalismen vuxit sig stark igen efter att ha varit skamfylld sedan koncentrationslägren öppnades och massmorden och tortyren blev synliga för världen, är därmed inte konstigt.

I grund och botten handlar det om psykologi och om människans eviga behov och drivkrafter som står oförändrade under tidens gång. Det är samma ekvation som målas upp om och om igen och det är tydligt att information och kunskap inte räcker för att i grunden skapa verklig förändring i mänskligt beteende. Vi måste ner på en grund som handlar om värderingar och om människosyn, vi behöver finna vår etiska kompass och vi behöver ta ansvar för vårt liv och våra beteenden. Men, ibland är vi svaga och utsatta och därför blir också omgivningens och samhällets ansvar av stor betydelse för vår förmåga att hålla våra primitiva känslor och beteenden i schack. Det är kombinationen av mänskliga brister och ett korrupt och icke-etiskt omgivande samhälle som skapat dagens situation i västvärlden.

Först nu börjar de rationella förklaringarna till denna samhällsutveckling bli tydliga. Låt oss hoppas att det inte är försent! Skadan är redan skedd och det vi står inför nu är att fundera på hur vi ska kunna bryta igenom den mur av otillgänglighet som anhängarna av högernationalism, rasism byggt upp? Innanför dess murar finns människor som är euforiska över att vara en del av en varm gemenskap, som inte längre känner sig vilsna och utsatta och som känner hopp och framtidstro när de ser Amerikas president leda dem in i framtiden och att de för varje dag blir en allt större del av en global rörelse vars mål är att sätta den egna nationen och den vite mannen i centrum för livet igen.

Den viktigaste frågan just nu är hur man når människor som inte vill lyssna på några argument och som är bergsäkra på sin tro som de kommer försvara ända in i kaklet?

0 Kommentarer

Lämna en kommentar

Want to join the discussion?
Dela med dig av dina synpunkter!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.